Държавата отпуска 250 000 лв. за новия археологически сезон в Перперикон

  • 27 февруари 2019 13:17

  • 503
  • 1
Държавата отпуска 250 000 лв. за новия археологически сезон в Перперикон
© Булфото (архив)

Държавата отпуска 250 000 лв. за новия археологически сезон в Перперикон, който е един от най-големите обекти на културно-историческия туризъм у нас, съобщи днес проф.Николай Овчаров в Националния пресцентър на БТА.

По думите му там вече са реализирани четири европейски проекта. Подготвя се и пети по програма "Региони в растеж", с който ще се завърши реставрацията, консервацията и инфраструктурата на Перперикон.

Общинският съвет на Свищов пък отпуска 30 000 лв. за възстановяването на средновековна крепост, която е била резиденция на Влад Цепеш, по-известен като Граф Дракула.

Античният-средновековен град Мисионис край Търговище е друг обект, по който ще работят археолозите тази сезон, разказа още проф. Овчаров. Според него културно-историческият туризъм у нас е в разцвет и трябва да се работи усилено в сектора.

Относно българо-македонската комисия проф. Овчаров изказа мнение, че състава ѝ е твърде малък. Според него тя трябва да включва повече специалисти и учени и от двете страни. Той посочи, че все още има доста въпроси, които не са изяснени като например какво ще представлява общото честване на цар Самуил, Св. Наум и Св.Климент и как ще бъде формулирана общата ни история в учебниците.

Последвайте канала на

Владимир Василев
503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KathyReed

2019.02.27 | 13:53

1

Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - ​​напълно към по-добро!

----->>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини