Председателят на НСИ: Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително

  • 21 февруари 2019 13:33

  • 374
  • 1
Председателят на НСИ: Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително
© pixabay

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително. Въпросите за етнос, майчин език и религия са изключително важни, тъй като чрез тях се формират политическите решения и политиките в държавата. Това заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на брифинг в Народното събрание след гласуването на Законопроекта за преброяване на населението.

Задължително ще е да се отговори на всички въпроси, но не е задължително да се самоопределят, обясни Цветарски. Той призовава гражданите да се отнесат сериозно към въпросите.

По думите му законопроектът създава законова основа за най-мащабното наблюдение, което не е само национално, а ще осигури информация и за целия ЕС.

"Преброяването ще даде моментна снимка на всяка една от държавите, включително и на България", обясни шефът на НСИ.

Цветарски посочи, че преброяването ще осигури информация за важни икономически, социални и политически нагласи. Въз основа от данните на преброяването ще бъдат изготвени политиките на България през следващия програмен период и до следващото преброяване.

Парламентът днес гласува преброяването на населението и жилищния фонд у нас да се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Последното преброяване се проведе през 2011 година, а до този момент у нас такива акции е имало 17 пъти. За втори път преброяването ще е на два етапа като първият/електронен/ ще е 22-31 януари. Преброяването по домовете/втори етап/ ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.21 | 14:12

1

бройте си колко мангасара са останали....надявам се всички нормални хора да са се изнесли дотогава...

Добави коментар

Водещи новини