Балканите скърбят за "Краля" на доброто и любовта

  • 18 февруари 2019 11:02

  • 13771
  • 0
Балканите скърбят за "Краля" на доброто и любовта
© булфото/архив/

Не само Сърбия тъгува за Краля на фолк музиката Шабан Шаулич, а населението на Балканите, което обичаше и с удоволствие слушаше неговата музика и се прекланя пред  щедростта и добротата му. През 2016 година той заедно със своя колега и приятел Мирослав Илич направиха щедро дарение за сираци в България. Така двамата големи на сръбската музика показаха, че милеят за несретните деца не само в родината си.

Нелепа катастрофа, предизвикана от пиян джигит без книжка в Германия отне живота на "Краля" на сръбския попфолк. "Утихна златният баритон", "Отиде си Кралят на народната музика", гласят част от медийните заглавия в съседна Сърбия. В България, особено в западните райони, скърбящите почитатели на певеца също са безброй.

Катастрофата стана вчера сутринта, когато автомобил мазда, управляван от пиян шофьор без книжка, се заби в автомобила марка сеат, в който пътуваше певецът, предаде БТА.

При катастрофата Шаулич получил сърдечен удар, от който починал, съобщи за ТВ Пинк мениджърът Богдан Марката, организатор на концерта на Шаулич в германския град Билефелд.

Елитът на Сърбия днес също тъгува и праща съболезнования на семейството на убития легендарен певец и композитор. Отнеха живота му безвреме - на 67-годишна възраст.

Шабан Шаулич е роден на 6 септември 1951 г. в град Шабац, в мюсюлманското семейството на Илдуза (с моминско име Демирович) и Хусеин (Хуса) Шаулич. Майка му е от град Биелина в Босна и Херцеговина. Той още като дете се увлича по пеенето. Преди да започне да се занимава с музика е тренирал футбол, но пеенето и композирането се оказват съдбовни призвания за него.

Безброй са концертите му и в България. През 2016 година той и колегата му Мирослав Илич пяха пред родни почитатели в два последователни дни - на 19 и 20 март, в зала "Арена АрмеецАрмеец Застрахователно акционерно дружество “Армеец” е учредено на 9-и април 1996 година, с основни". Концертът имаше кауза - да се съберат средства за парна инсталация за дома в село Доганово, където живеят деца, лишени от родителски грижи.

И двата дни залата се пукаше по шевовете, като пристигаха хора от различни градове на страната, за да видят двете легенди на сръбската музика. А те дариха 150 000 лева за нашите сираци. Хайде сега да си припомним колко от нашите певци са правили такива щедри жестове за нуждаещите се!?

И ще разберете защо Шабан Шаулич бе толкова ценен и обичан от хората не само в Сърбия, а и на Балканите. Защото, както казваше Жул Верн, но по друг повод и за друг човек – „неговата доброта превъзхождаше даже неговата щедрост, понеже добротата е неизчерпаема, а щедростта все пак има граници”. Стореното добро остава и се помни. Така както ще се помнят и неговите песни, написани за любовта, за приятелството, за вечните ценности в живота.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
13771 0

Свързани новини

Водещи новини