Мая Манолова отново на съд с „Топлофикация София“ ЕАД

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на ще се яви утре от 10.00 часа на заседание в Административен съд София-град, след като на 4 февруари тази година делото по жалба на Манолова срещу решение на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД, с което й бе отказан достъп до обществена информация, беше отложено. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

В съобщението се отбелязва, че съдебната сага на омбудсмана с "Топлофикация София" продължава вече трета година, тъй като ръководството на дружеството отказва да предостави исканата по Закон за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ информация за какво са похарчени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения за близо 15 млн. лева чрез започнати дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство.

През 2018 г. съдът отмени "мълчаливия отказ" на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД, като преписката бе върната за произнасяне. Последва решение на столичното топлофикационно дружество, в което отново изпълнителния директор отказа да предостави исканата обществена информация, предмет на настоящото съдебно производство, се допълва в съобщението.

В него се дава и предистория на случилото се, като се отбелязва, че на 7 октомври 2016 г. общественият защитник е поискала отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация. В рамките на 14-дневния срок Манолова не е получила изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

В жалбата си до Административния съд Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на е подчертала, че "топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона". Освен това тя е категорична, че "исканата информация е "обществена" по смисъла на ЗДОИ;а не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес".

Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, допълват от пресцентъра на омбудсмана. Става дума именно за т.нар. юрисконсултски възнаграждения, които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР, се допълва в съобщението.

Коментари

 1. 2019.02.17 | 17:55

  Не вярва на Костинбродската сестра Галева. Кой от монополистите осъди това дрънкало??? Какви закони, в полза на българите, се промениха по нейно предложение??? Единственото в което успя Майя Общата е протеста на "майките"....сега всичкото мангал ще получава по 2000 лв., от нашите данъци, за УЖ болните им деца. Отврат.

  1. 2019.02.17 | 18:39

   ей мария ти си ОТВРАТ??????????

 2. 2019.02.17 | 18:38

  Се влуби в мен докато я ЧУКАМ

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет