Телефонните измамници са изключително убедителни, предупредиха от полицията

  • 14 февруари 2019 08:24

  • 564
  • 1
Телефонните измамници са изключително убедителни, предупредиха от полицията
© Кадър: БНТ

За съжаление все още много хора стават жертва на телефонна измама, което донякъде е необяснимо, но трябва да се вземе предвид и възрастта на повечето от жертвите, тъй като по-голямата част от тях са възрастни хора. Иначе самите телефонни измамници са изключително убедителни, поради което и доста често хората са подложени на емоционален шок, когато разговарят с тях. Това заяви в сутрешния блок на БНТ старши инспектор Златка Падинкова, началникът на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция".

,,В масовия случай хората подават сигнал в полицията. Разбира се, има и такива, които не се усещат в момента, но е факт, че все повече хора сигнализират в полицията'', посочи тя.

,,Съдействието на полицията продължава да е най-често прилаганата тази схема, тя е и най-успешната всъщност. Продължават и старите схеми за предоставяме на капаро, даване на пари за освобождаване на икономическа такса и т.н.'', разясни Падинкова и посъветва хората когато им се искат пари по телефона, винаги да имат едно наум, че по всяка вероятност се касае за телефонна измама.

Тя допълни още, че най-много телефонни измами има в столицата и по-големите градове на страната, тъй като там и потенциалните жертви са повече.

,,Вербалната атака и агресия няма риск да бъдат реализирани, те са просто част от схемата, по този начин те са още по-убедителни'', обясни Падинкова и разясни, че ало-измамата е дистанционно престъпление, т.е. измамниците не са в близост до жертвата, а обикновено на доста голямо разстояние от нея.

,,Процентът на разкриваемост на този вид престъпление е около 18%. Както виждате, цифрата не е висока, но не мога да кажа, че е и ниска. На практика ние задържаме всички категории извършители на това престъпление'', завърши старши инспектор Златка Падинкова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
564 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна то4ка

2019.02.14 | 08:42

1

Аз пък съм длъжен да предупредя българите че отдела за Агитация и Пропаганда също са много убедителни - виртуозни измамници ! Винаги са в акция, перат българите в главите постоянно, и това активното мероприятие има голяма вероятност да порази народа да изФърли общите пари през балкона

Добави коментар

Водещи новини