В София глобяват за улици, в Стара Загора за саниране

  • 11 февруари 2019 07:08

  • 1182
  • 0
В София глобяват за улици, в Стара Загора за саниране
© Novini.bg

Столичната община е наложила глоби за над 2,1 млн. лв. през изминалата година на фирмите, ремонтиращи града. В Стара Загора строителите, саниращи обекти, са отнесли санкции в размер на 267 хил. лв., във Варна погнаха сметосъбирачите, а в Пловдив няма глобени. Това показват данните за наложените глоби от общините, предоставени на „Монитор“.

В София масово санкциите са за некачествени или забавени ремонти. Реконструкцията на централната улица „Граф Игнатиев“, която започна миналата пролет, беше сред най-коментираните в града. Въпреки че ремонтът още продължава, строителният надзор вече бе глобен със 100 хил. лв. в началото на октомври 2018 г. Причината е, че надзорът не е констатирал неравности по настилката на улицата.

От общината се заканват, че това е първата и последната глоба над надзора, а при повторен пропуск ще бъде прекъснат договорът.

„Казала съм им какво очаквам от тях - специалисти, експерти, инженери, които да са непрекъснато на обектите. Искам предварително те, гледайки изпълнението, да връщат своевременно фирмата, ако не се справя добре“, обясни тогава кметът на града Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

По-рано самата строителна фирма също се сдоби със санкция в размер на 50 хил. лв., защото бетонирали стари дървета. Дали ще бъде глобена фирмата и заради забавен ремонт, тепърва ще стана ясно. Миналата седмица се разбра, че финалът на ремонта, който беше заложен за март, е изместен със 79 дни, защото работата беше спряна за 48 дни заради зимните студове. Други 31 дни са признати от надзорната фирма за неработни също заради лоши метеорологични условия.

Изпълнителите поискали да им се признаят 50 дни, но надзорът одобрил с 19 по-малко след получен протокол от НИМХ. В Стара Загора общината е подгонила фирмите, спечелили обществени поръчки по националната програма за енергийна ефективност. Неустойките за неспазване на предварително договорените през 2016 г. срокове са на стойност 267 хил. лв., съобщи кметът Живко Тодоров.

Със 117 999 лв. по-малко е платено например на ДЗЗД НПЕЕ - Стара Загора, по договор от юли 2016 г., където са били констатирани 237 календарни дни забавяне. На 86 323 лв. възлиза неустойката за ДЗЗД „Еко Терм“, чието закъснение е в рамките на 174 дни. Два пъти е било санкционирано „Термикс“ ЕООД, като там сумите са между 2300 и 10 000 лв. Близо 24 000 лв. са неустойките за „Трейс София“ ЕАД за закъснение от 50 дни. С близо 1,4 млн. лв. е било санкционирано и ДЗЗД „Железник“ - Стара Загора, което е изпълнявало договор от 2011 г. за реконструкция, ремонт и благоустрояване на уличната мрежа в квартал „Железник“, санкцията в случая е била само заради 68-те просрочени дни. В момента се трупат глоби върху ДЗЗД „Красива България“, което закъснява с месеци реализацията на проекта за преобразяването на пешеходната зона в града на липите и буди гнева на старозагорци.

Във Варна най-големите глоби до 100 хил. лв., са налагани на фирми, отговорни за сметосъбирането в града или за несправяне със снегопочистването. Санкции са отнасяли и строители, които продължават работа през туристическия сезон, пренебрегвайки кметската забранителна заповед. При нарушения се е стигало и до санкциониране на общински фирми, припомнят варненци, сочещи за пример администрацията на район „Приморски“, която санкционира общинската фирма „Пазари“ заради разкопаването на улично платно зад пазар „Чаталджа“.

Сигналът за прокопаването бил подаден от граждани, живеещи в съседната кооперация. Причина за него била подготовката за поставяне на фундамент за навес, който трябва да покрие 5 търговски маси на дружеството. За да се излеят основите на съоръжението, в асфалтовата настилка на уличката били изкопани няколко дупки. Контрольори на районното кметство установили незаконното прокопаване и съставили акт на общинската фирма за увреждане на инфраструктурата.

Вторият по големина град у нас Пловдив се оказа пестелив на глоби. От началото на 2018 г. до момента в инспектората са получили 4 - 5 сигнала за нарушения на фирми, които работят по общински обекти. Това са предимно пътища. Служители на Общинския инспекторат са говорили с техническите ръководители на обектите, отправили са им предупреждения. До глоби не се е стигнало, тъй като фирмите са отстранили нарушенията. Последният сигнал бил за частна фирма през този януари, чиито камиони разнасяли кал от булевард, който ремонтирали. Времето било лошо - валяло дъжд. След отправеното предупреждение от фирмата са отстранили пропуска и не са допускали повече камионите им да разнасят кал от разкопания булевард.

Мая Йорданова
1182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини