В храстите на колективната безотговорност

Българските данъкоплатци отново ще трябва да плащат обезщетения заради чиновнически гафове и наранено его на човек от властта – този път заради бившата социална министърка Емилия Масларова. Тя е в правото си да търси възмездие за допуснати несправедливости към нея. Но човек неволно се пита: къде изчезнаха родолюбивите човеци като Петко Каравелов, които мислят преди всичко за своя народ и държава, а не само за нараненото си его.

Вчера стана ясно, че държавата ни трябва да плати общо 8000 евро по присъда на Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради иск на Емилия Масларова. Европейските магистрати се позовават на погазена презумпция за невиновност.

Припомням, че Масларова заведе това дело в Страсбург през 2010 година заради изявления на бивша говорителка на предишния главен прокурор и един от депутатите. Срещу Масларова у нас имаше съдебен процес по обвинения, свързани с ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. През 2015 г. тя бе оправдана.

Преди Масларова и бившият военен министър Николай Цонев спечели дело в Страсбург срещу държавата ни за накърнената си чест при скандален арест. Николай Цонев ще получи 108 хиляди лева обезщетение за бруталния му арест във Военномедицинската академия. Върховният касационен съд не допусна разглеждане на делото и компенсацията окончателно влеза в сила. Арестът му бе извършен при акция, ръководена от бившия прокурор Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013. С днешна дата и двамата са в проспериращ частен бизнес.

Много са делата, които българи водят в Страсбург. Справка на Министерския съвет от средата на миналата година сочи, че само в частност правителството взе решение за изплащане на общо 59 000 евро обезщетения по шест изгубени дела пред Европейския съд по правата на човека. А има още много дела, през 2017 г. са били 623.

Има и много такива и от съвсем близкото ни минало, ще има и в бъдеще, вече има заявки затова. Безспорно е, че човешките права и достойнство трябва да се зачитат и никой няма право да ги погазва. Защо обаче всички ние трябва да плащаме заради гафовете на самозабравили се назначени от някого си чиновници? Ние не сме ги избирали и защо ще им носим и срама и масрафа?

Докога законодателят ще отлага решението на този болен проблем – толкова ли е трудно да се приемат съответни закони и норми, така щото никой да не се крие повече в храстите на колективната безотговорност. Има конкретни виновници и е справедливо те да носят отговорност  и да плащат за действията си. Така мислят почтените хора в държавата. И са напълно прави.

В такива моменти винаги се сещам за един наш политик и достоен държавник - Петко Каравелов и по точно за случката, когато неговият политически противник Стефан Стамболов го затваря в „Черната джамия” не за да пият кафе. Бит и със синини на излизане оттам пред чуждестранните журналисти, които го питали дали е измъчван, той с гордост отговаря, че „българската демокрация не позволява такива злодейства”.

За съжаление съвременната българската демокрация доказано не ражда такива родолюбци и държавници, които преди всичко да милеят за род и Родина.

Коментари

 1. 2019.02.02 | 16:17

  Всички депутати и държавници мислят само за тумбака си и гледат как да стрижат и доят народа си! Не забравяйте, че БКП властва под името на социалната партия БСП...

  1. 2019.02.02 | 18:12

   Със същия успех, можем да кажем, че и българския народ, като цяло е неадекватен, щом произлизащите от него политици са такива !

 2. 2019.02.02 | 15:03

  Ех, Аделина Делийска, знаеш ли от колко години ПРЕДЛАГАМ, ВСИЧКИ ГЛОБИ И ОБЕЗЩЕТЕНИЯ, ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИ И/ИЛИ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД КЪМ БЪЛГАРИЯ, ДА СЕ ИЗПЛАЩАТ ПЕРСОНАЛНО ОТ ВИНОВНИЦИТЕ(обикновено амбициозни, полуграмотни некадърници, но облечени във власт),

  1. 2019.02.02 | 15:09

   ЗАЩОТО ДЕЙСТВИЕТО ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕТО ИМ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЪГЛАСНО НПК(НАНАСЯНЕ ВРЕДА НА ДЪРЖАВАТА В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ)?

 3. 2019.02.01 | 22:15

  Никъде не прочетохме тук кой е бил министър на Вътрешните работи по време на тези арести по обиден начин на хората,които така и не бяха осъдени,а тогавашния министър се гордееше с арестите им.Ако бяха от опозицията щяхте да го напишете това по съвсем друг начин сигурно

 4. 2019.02.01 | 19:36

  ot kade go namirare tezi prokurori koito zavejdat dela i posle gi gubiat --- na takiva triabva da gi uvolniavat disziplinarno - poradi nekadarnost , i da vazstanoviat vsi4ki zaplati polu4eni prez tozi period ------------------ ujas ot nekadarnitsi .....

 5. 2019.02.01 | 18:23

  Ами нека ЦВЪК -ЦВЪК и Р. Василев да платят от личните си сметки тази "дреболия" и без това са милионери от наште пари

 6. 2019.02.01 | 17:16

  Няма и да се родят скоро такива държавници..., докато ПЕРСОНАЛНО НЕ МУ БРЪКНЕШ В ДЖОБА ФА ЧИНОВНИКА, НАПРАВИЛ ГАФА!!!
  Не си ли спомняте, че Стоичков не заведе иск за гаф, направен от чиновничка, точно защото знаеше, че от нас ще трябва да се вземат, от народа!
  ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ, А НЕ КОЛЕКТИВНА БЕ ОТГОВОРНОСТ ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ТИЯ НЕКАДЪРНИ ЧИНОВНИЦИ!!!
  И ще роди родолюбци!!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет