Георг Георгиев преклони глава пред паметта на жертвите на комунизма

  • 01 февруари 2019 15:50

  • 831
  • 6
Георг Георгиев преклони глава пред паметта на жертвите на комунизма
© МВнР

По повод националния ден за признателност и почит към жертвите на комунизма, заместник-министър Георг Георгиев участва в поднасянето на венец пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Георгиев отбеляза, че в днешно време  трябва да разпознаваме, да преследваме и да се освобождаваме от всички признаци и символи на тоталитаризма. ,,Комунистическият режим по абсолютно нищо не отстъпва на национал-социализма и фашизма -напротив. Това е едно общо семейство на тоталитарни и крайни диктатури. Диктатури, които не зачитат човешкия живот, за които човешкото достойнство, човешката личност не означават нищо‘‘, каза още той.

Георг Георгиев изрази мнение, че дни като днешния трябва да стават все по-популярни и все повече хора да познават историята. Само тогава ще има заслужената нетърпимост към подобни зверства. ,,45 години терорът е пряк и непосредствен - с цената на хиляди човешки животи, стотици хиляди са директно повлияни от случилото се. 30 години плащаме греховете на комунизма в политически, икономически, социален, граждански и обществен смисъл. Фактът, че все още има хора, които поднасят цветя  и почитат една тъмна дата като 9 септември 1944 г., показва че уроците не са научени, а грешките не са получили извинение. Времето от преди 89-та година  е срамно петно в нашата история, което тогава, когато някои действащи в момента политици, наследници на Българската комунистическа пария, се опитват да реабилитират, ни задължава да имаме изграден инстинкт с който да се противопоставим".

Заместник-министърът бе категоричен, че българският народ трябва  да познава и помни историята на тези режими. ,,Българското образование акцентира върху това тоталитарните режими да намират своето място в учебните програми. Това е необходимо за създаването на ясна представа и точна информираност, базирана на историческите факти, която младите хора, познавайки я, да знаят, че това което се е случило, никога повече не бива да се повтаря. Ние сме гарантите за демократичното бъдеще на България. Това не е клише, това е фактология с която ние сме длъжни да се съобразявам“, подчерта Георгиев.

Филип Епитропов
831 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Най-българското име

2019.02.01 | 16:25

1

От колко години ежедневно слушаме и четем само за антисиметизъм и антикомунизъм, за това че фашизъм е имало забравихме или така е по-удобно?

000555

2019.06.23 | 09:31

6

Фашизъм е имало в Италия, не в България, четете повече и се образовайте.

2019.02.01 | 22:12

5

Чудя се сега,дали се,зачита човешия живот и трудът на хората

H&L

2019.02.01 | 17:04

4

А каква е връзката между този парашутист и жертвите от комунизма.И този ли е репресиран.

Румен

2019.02.01 | 16:51

3

Ваща мама.Защо не допускате вярното което пиша

кой е този

2019.02.01 | 16:27

2

кой е този и какво е допринесъл за обществото

Добави коментар

Водещи новини