В БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения

  • 31 януари 2019 10:07

  • 202
  • 0
В БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения
©

На церемония в БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения, съобщават от пресцентъра на БЧК.

Признателността на арменския народ за безценната помощ на България ще поднесе извънредният и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н. Пр. Армен Саргсян. Събитието ще се състои на 1 февруари 2019 г. от 12.00 часа в Зала „Музейна“ на Българския червен кръст.

Ще бъдат излъчени автентични архивни кадри и интервюта с участниците в спасителните действия веднага след тяхното завръщане от град Спитак, Армения. Акад. Христо Григоров, председател на БЧК, и планински спасители с кучета, работили 6 дни денонощно за издирване на затрупани хора под развалините, ще разкажат за преживяното и за издържания с достойнство изпит по човеколюбие ще бъдат наградени. Да засвидетелстват своето уважение към българските спасители и към паметта на хилядите жертви на природното бедствие сред гостите на събитието ще бъдат посланиците на Русия, Грузия, Беларус, Албания, Аржентина и Кипър и дипломати от мисиите на САЩ, Германия, Полша, зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, представители на арменската общност у нас и на други държавни институции. Специален гост ще бъде и немската овчарка Гари, наследник на кучетата, взели участие в спасителната акция в Спитак, към момента част от екипа на ПСС към БЧК.

През декември 1988 г. Армения е разтърсена от разрушително земетресение с магнитуд от 7,2 по скалата на Рихтер,с епицентър в близост до гр. Спитак. Жертвите са над 25 000, а разрушенията ужасяващи. Българският Червен кръст изпраща група от 16 спасители на ПСС с 10 кучета, които взимат участие в спасителните дейности от момента на пристигането си. БЧК с подкрепата на българския народ и на държавните институции изпраща 2 самолета хуманитарна помощ (повече от 10 тона), както и 300 български сглобяеми къщи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
202 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини