Нови трамваи тръгват в столицата до края на годината

  • 29 януари 2019 12:19

  • 485
  • 0
Нови трамваи тръгват в столицата до края на годината
© Булфото/архив

„Столичен електротранспорт” ЕАД и полската компания PESA Bydgoszcz SA сключиха днес договор за доставка на 13 броя нископодови съчленени трамваи. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Новите трамваи са част от мащабната модернизация на градския транспорт в София, която екипът на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска изпълнява като част от мерките за подобряване качеството на въздуха.

Новите превозни средства ще бъдат нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и за хора с увреждания, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Осигурено е и видеонаблюдение. Трамваите са с дължина 30 м, като са предвидени специални места за хора с увреждания и майки с детски колички. С доставката на нови 13 трамвая ще се обновят изцяло превозните средства на трамвайна линия №5. Очаква се трамваите да пристигнат в София на две партиди до края на октомври 2019 г. и да бъдат пуснати в редовна експлоатация до края на годината.

Договорът е на обща стойност 44 796 377.36 лв. и е част от проекта „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, който се осъществява с финансова подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Предвидени са също доставки на резервни части, диагностично оборудване и обучение на персонала.

Договорът беше подписан от Евгений Ганчев - директор на „Столичен електротранспорт” ЕАД, Кржижтов Седжиковски - председател на Борда на директорите на PESA, и Славомир Пятек – член на Борда на директорите на компанията. В последните няколко години Столична община закупи 25 нови трамвая, които се движат по линии №7 и №1, както и 58 модернизирани трамвая от Чехия и Швейцария.

Последвайте канала на

Владимир Василев
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини