Бедственото положение в Смолян остава в сила, движението през Превала няма да бъде пуснато днес

  • 27 януари 2019 14:49

  • 2989
  • 2
Бедственото положение в Смолян остава в сила, движението през Превала няма да бъде пуснато днес
© Булфото (архив)

Бедственото положение в област Смолян остава в сила и днес.

Това съобщи областният управител Недялко Славов след проведеното заседание на Областния кризисен щаб, цитиран от БТА. В община Смолян ситуацията постепенно се нормализира, само отделни села все още са без електричество, заяви кметът Николай Мелемов. Грипната ваканция в областта няма да бъде удължавана, а допълнителни неучебни дни могат да бъдат обявени от отделните кметове на общини, ако преценят, че се налага. Бедственото положение ще отмени, когато се отворят всички републикански пътища и се възстанови електрозахранването на всички населени места в областта, посочи Недялко Славов.

Съобразявайки се с очаквания следобед засилен автомобилен трафик се въвежда организация, която да улесни изтеглянето на туристите и колите, напускащи Пампорово. След 14 часа днес се спира влизането на автомобили от Проглед към Пампорово. По този начин движението по пътя Пампорово - Проглед - Чепеларе става еднопосочно и дава възможност да потеглят колите от курорта в посока Чепеларе и към вътрешността на страната. Трафикът от областния град приоритетно се насочва през прохода "Рожен", където от 14 часа отпадат ограниченията за движение с вериги, допълни областният управител. Пътуващите от Езерата и в посока вътрешността на страната ще бъдат насочвани през Смолян и прохода "Рожен". Идеята е максимално да намалим входящия трафик към Пампорово, за да можем да изтеглим хората, които са там, обяснява Недялко Славо. Пътят Стойките - Пампорово също е отворен за движение.

Пампорово вече е с възстановено електрозахранване и водоснабдяване. Поетапно се включва електрозахранването на населените места в общините Борино и Доспат. Пуснато е водоснабдяването за селищата в двете общинни, след като помпените станции на ВиК в Бръщен са захранени с агрегати. Работи се по възстановяване на електричеството за селата Арда, Могилица, Сивино и Горово в община Смолян. Има готовност за тези села да бъдат осигурени агрегати, ако мрежата не се възстанови до края на деня.

Мугла остава критична точка, според кмета на Смолян Николай Мелемов. Смолянското село е без електричество и с прекъснат пътен достъп. Почистваща техника работи от двете посоки по трасето Смолян - Мугла и се очаква пътят утре да бъде отворен за движение. Затворено е и трасето към депото за твърди битови отпадъци край Смолян. Възстановен е пътят към селата Еленска и Селище, който бе прекъснат вчера от свлачище. Пропадане има днес на пътя между селата Катраница и Ряка в община Смолян.

Екипите на всички ангажирани ведомства в област Смолян са на терен и работят за разчистването на пътя през прохода "Превала", съобщиха от своя страна от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Разчистването на пътя се затруднява от множеството паднали от тежкия сняг дървета. Групи на "Гражданска защита" ги премахват, за да може след това пътят да бъде почистен от снега и движението да бъде възстановено.

 Движението по пътищата около Пампорово е затруднено от множеството превозни средства, които са паркирани на пътното платно докато туристите са в курорта. Поради това са възможни задръствания и по-бавно предвижване от интензивния трафик в края на почивните дни. Продължава разчистването на падналите дървета и по третокласните пътища около Пампорово, по които движението е ограничено за всички превозни средства.

От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват само с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като не предприемат изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегорините и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Филип Епитропов
2989 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АПИ

2019.01.27 | 17:05

2

АЙ честито на всички които са си закупили винетки и не могат да пътуват.

Николай Люнчев

2019.01.27 | 16:59

1

Как да се предвижат, всички онези ученици, които не са от гр.Смолян, или са били извън града през ваканцията!?! А и има действащо бедствено положение! Само аз ли мисля в переспектива или всичко е точно?!

Добави коментар

Водещи новини