Дончев посочи мерките, с които да се интегрират ромите в обществото (видео)

  • 25 януари 2019 09:58

  • 5594
  • 14
Дончев посочи мерките, с които да се интегрират ромите в обществото (видео)
©

Политиките по интеграция на ромските малцинства у нас няма как да бъдат приоритет само на едно министерство. Те трябва да бъдат приоритет на цялата държава, на всички ведомства по веригата. За жалост резултатите от последните години са различни от тези, очаквани от българското общество. Това заяви вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в отговор на въпрос на народния представител от БСП Георги Гьоков относно политиките по отношение на интеграцията на ромите в рамките на днешния парламентарен контрол.

По думите му има четири основни опори, които биха могли да подпомогнат интеграцията на ромите в българското общество.

,,На първо място това е образованието, което би решило проблема в дълбочина. Защото ако бяха придобили добро образование навремето, инцидентите от последните седмици нямаше да се случат. Държавата полага извънредни усилия в тази насока, ангажиран е целият държавен апарат. Близо 12 000 души от администрацията обикалят махалите и ползват всички законодателни възможности и резултат от това има – върнати са около 17 000 деца обратно в класните стаи, но по-важното е в този престой да има и смисъл. На второ място е здравеопазването. Там също трябва да се работи, тъй като ромите имат нисък здравен статус, семейното планиране също е проблем. Третата опора е интеграцията им в пазара на труда. И на четвърто място, но не по важност е жилищната политика. В годините назад редица неразумни управници са допуснали появата на гета, като под ,,гета“ нямам предвид квартали или села, имам предвид всички незаконни постройки и фактът, че има гета е само началото на проблема. Когато живееш в такова гето, няма как да имаш ток и вода по законов ред. Оттам се нарушава законът. От гетото тръгва криминалният статус. Истината е, че през последните 30 години държавата не намери адекватен подход да се справи с този проблем. В гетата се рециклират всички лоши навици. Ако не се реши този проблем, останалите мерки няма да имат никакво значение'', обясни вицепремиерът Дончев.

,,Технологията е правилна, тъй като се базира на всичко, ползвано от други европейски държави. Но има грешки в политиката, защото темата интеграция е тръгнала без обществен дебат, без консенсус. Не е обяснено какви усилия трябва да бъдат положени. Темата виси във въздуха, а самите роми се използват като електорален резервоар'', заяви още Дончев.

Владимир Василев
5594 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Ромите да ви го сложат в седесарските задници,

2019.01.25 | 12:21

14

наричат ги цигани във всички неседесарски страни по света. Гъделичкайте черногъзите, нскапани Тикви, но и те вече няма да гласуват за вас.

2019.01.25 | 12:10

13

ДА ИНТЕГРИРАШ РОМИТЕ ОЗНАЧАВА ДА ГИ НАПРАВИШ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, А НЕ ДА ГИ ОБРАЗОВАШ ДА ИМ ОСИГУРИШ РАБОТА И БИЗНЕС НО ТЕ ДА СИ ОСТАНАТ ОТДЕЛНА ОБЩНОСТ.

Тодоров

2019.01.25 | 12:10

12

БРИЗО ОКОЛО 12 000 ЧИНОВНИЦИ АДМ. СЛУЖБИ ОБИКАЛЯЛИ МАААЛИТЕ! ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИТЕ ЩЕЛИ ДА ИНТЕГРИРАТ РОМИТЕ! НЯМА ГО Т. ЖИВКОВ НА КОИТО ПРЕОПИТЕТ МУ БЕШЕ ПЪРВО ИКОНЗМИКА РАБЪТА ПЕТИЛЕТКИ И Т. Н. А НА ВТОРО МЯСТО ПОВЕЧЕТО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ. ТИЯ УПРАВНИЦИ СЕГА СА ГОЛЯМ НАЦИОНАЛЕН ПРОМЛЕМ. НАМИРАТ СЕ НА НЯКАКВА РАБОТА ЗАРАДИ ЗАПЛАТИ. ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОСМИСЛИ ИЗТОЧВАНЕТО НА БЮДЖЕТА ОТ РАЗНИ ОРГАНИЗАЦЙИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ И НЕПРАВИТАЛСТВЕНИ. СЛАТКИ ПАРИ ЛЕСНИ ВЗИМАТ ПОТ ФОРМАТА ПОРОЧНА ЗА ПРАВО. КАК ЩЕ ИНТАГРОРАТ РОМИТЕ УПРАВНИЦИТЕ КАТО ПРЕОРИТЕТ ИМ СА ПЪРВО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИТЕ! И КАТО НЯМА РЕЯЛНА РАБОТА ЗА ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ! ОСВЕН АКО НА СА ИЗМИСЛИЛИ НЯКОЯ ПРОГРАМА ЗА РАЗДАВАНЕ НА ПОВЕЧЕ МЕТЛИ ЗА МЕТЕНЕ И ЧИСТЕНЕ ПРЕД ОЩИНИ И УЛИЦИ И ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК В ПОЛЗА НА САМИТЕ ТЯХ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИТЕ И НЯКАКВО МИЗЕРНО ЗАПЛАЩЪНЕ ТРОХИЧКИ ЗА РОМИТЕ. ВРЕМЕННА ЗАЕТОС ТРУДНО СЕ ИЗДЪРЖА СЕМЕИСТВО.
асд

2019.01.25 | 12:02

11

е какво като пресъстват в училищата, просто ще си преместят катуните там. простата власт прехвърля отговорността по възпитанието на кафявите на бедните учителки дето са обезправени. сиреч - нищо. но с това нищо ще ни баламосват още 20 години.

стефан

2019.01.25 | 11:48

10

Циганите са от 13 век по нашите земи г-н Дончев и не са пожелали до днешна дата 25.01.2019 г. да се интегрират!!! За евроизборите или за следващите, ще ги интегрира ГЕРБ?Тези напъни са обикновенно за сметка на държавоопределящия етнос- българите.

Пламен

2019.01.25 | 11:25

9

От мен да знаете,не можем да ги интегрираме!Ходят на училище само за парлама,да отиде комисия и да ги изпита-ще се отчаят от тези тъпаци

ХА ХА ХА ХА

2019.01.25 | 11:20

8

Идват избори и тоя се показа !! Ще интегрира мангалите

Васил

2019.01.25 | 11:19

7

В сайта на Министерски съвет е описана структурата на кабинета „Борисов 3“. В нея е записано: Томислав Дончев, заместник министър-председател. Нищо повече. Никъде в сайта не е упоменато с какво се занимава и за какво отговаря Дончев като заместник на Бойко Борисов. Няма го и в списъка с министри, защото няма министерство за него. Уж за електроннното управление отговаря, но ако е така веднага трябва да подаде оставка. Пълен колапс и подигравка с народа, един сайт за винетки немогат да направят, тръгнали електронно управление да градят. Нали уж има държавна агенция за електронно управление... какво точно управлява Дончев!? Не че тая агенция прави нещо, председател на агенцията е о.р. полк. Атанас Темелков, роден през 1956 г. Заместник му е Александър Йоловски, завършил „Политология“, но работил като шеф на отдел в държавната фирма „Информационно обслужване“ – толкова важна по време на избори.

Незабравка

2019.01.25 | 11:08

5

Ти бе, получаващия заплата без да върши,каквото и да е! Кой беше последните години управляващ?! Ама герберастите и циганите сте един за друг, като въздуха за всяко живо същество! Без цигани, гадната ви шайка нямаше да има мандат втори и трети! Камо ли наглостта да мисли за четвърти! Дует самотник!

Незабравка

2019.01.25 | 11:10

6

Дърт! самотник! Ако нямаше пост във властта,гадже или приятелка,знайш кога! Никога!

Бла, бла, това го пелтечат от години.

2019.01.25 | 10:19

3

Не се прилагат законите, затова циганите са като отвързани кучета! Страха е единственият автоцензор! Преди имаха страх от народната милиция и затова бяха интегрирани, работеха и не крадяха. Сега полицията я оджендариха, приемат се разни конвенции, нямат страх от законите, защото те не се прилагат и резултата е на лице! Кучето скача според тоягата, проблема сега е, че няма тояга, тя е в ръцете на циганите!

2019.01.25 | 10:43

4

хас мокар ве мангал. трол долен

Добави коментар

Водещи новини