Остава контролът на БАБХ за чумата по дребните преживни животни

  • 23 януари 2019 13:14

  • 387
  • 0
Остава контролът на БАБХ за чумата по  дребните преживни животни
© Булфото (архив)

Остава контролът на БАБХ за чумата по дребните преживни животни, въпреки отпадането на санкциите към фермерите. Това каза директорът на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Дамян Илиев. Той увери, че контролът на заболяването чума по дребни преживни животни ще бъде засилен, каквито са ангажиментите на страната ни към международните ни партньори. 

Д-р Александра Митева, началник отдел "Хуманно отношение към животните" обясни, че всички южни области в България са под специален надзор за чумата по дребните преживни животни.

БАБХ изпълнява две програми за контрол на заболяванията, одобрени от ЕК и в партньорство с южните ни съседки Гърция и Турция. Съобразно изпълнението на двете програми продължава взимането на проби и контрол върху движението върху дребни преживни животни с определени цели. 

"Ситуацията доста се облекчи за фермерите. Вече свободно могат да се движат от тези региони животни, предназначени за клане. Нещо, което бе абсолютно забранено до този момент и свободна реализация на продуктите от тези дребни преживни животни в страната", посочи д-р Митева. 

За справянето с възникналите огнища на заболяването чума по дребните преживни животни в областите Хасково, Ямбол и Бургас са похарчени над 1,3 млн. лв. С 400 хиляди лева повече са средствата, отделени за дезинфекция. Д-р Митева отбеляза, че възстановяването на статута на страната ни като свободна от чума по дребните преживни е от огромно значение, тъй като гарантира безопасната търговия с животни и продукти от тях. 

Все още статутът продължава да е на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни, заради огнището в село Болярово, където все още има ферма, в която мерките, предвидени по закон не са изпълнени. За да бъде променен статусът на страната ни са нужни шест месеца от ликвидирането на последното огнище. На практика огнището в Болярово остава. Служителите на БАБХ не са допуснати. 

Въпреки огнището, европейските страни са приели гаранциите на БАБХ и търговията с животни и продукти от тях е освободена на територията на ЕС. Проблем е търговията с трети страни. За да изнасят кози и овце към страни като Турция и Египет са необходими допълнителни изследвания на животните.

Въпреки обявеното огнище в Болярово защитници на животните от София, организирани във фейсбук, отново протестираха пред БАБХ. 

Д-р Илиев бе категоричен, че това компрометира страната ни и пречи за отпадането на статута. Той обясни, че животните могат да са болни и да носят вирус, без да имат клинични признаци. 

По отношение на африканската чума по свинете, БАБХ, съвместно с Агенцията по горите, разпространява комплект за взимане на проби от отстреляни или намерени мъртви диви свине. Засега мерките на БАБХ са дали резултати и огнището при домашни свине в село Тутраканци, Варненска област, е ликвидирано в рамките на 24 часа от установяването му в края на миналата година.

Оттогава досега няма случай на заболяване при домашни свине.

Радина Лазарова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини