В София ще започне изпълнението на проект за изграждане на „Зелен здравословен коридор“

  • 23 януари 2019 07:30

  • 623
  • 0
В София ще започне изпълнението на проект за изграждане на „Зелен здравословен коридор“
© Pixabay

От 11.30 часа в зала 5 на Столична община ще бъде даден старт на Проект „Регенерация и интеграция на непривлекателни градски райони чрез прилагане на социални и екологични решения, базирани на природата“ (URBiNAT-„URBan-Innovative-NATure“). Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Дейностите предвиждат изграждане на „Зелен здравословен коридор“ в столицата. Проектът се финансира по програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. 

Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Основната цел е да се подобри градската среда чрез проектиране и реализиране на „Зелен здравословен коридор“, базирана на природата иновативна структура. 

Освен София, проектният консорциум включва още два водещи града - Порто (Португалия) и Нант (Франция) и градове-последователи - Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). 

Координатор на проекта е Центърът за социални изследвания към Университет Коимбра, Португалия. УАСГ е академичен партньор на Столична община, а Асоциацията за развитие на София ще участва в организацията и провеждането на обществените обсъждания и в популяризиране на дейностите по проекта. За всеки от водещите градове в проекта – Порто (Португалия), Нант (Франция) и София, програмата предвижда средства за реализация на екологични урбанистични решения в избран градски район. В София проектът ще се реализира на територията на столичния район „Надежда“. 

На официалното откриване ще присъстват главният архитект и ръководител на проекта арх. Здравко Здравков, заместник-кметът на София по направление „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина, общински съветници, ръководството на УАСГ и представители на градовете партньори. 

Радина Лазарова
623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини