Кукерската магия отново властва в Симитли

Кукерската магия отново властва в Симитли по време на 16-тия международен фестивал на кукерските и маскарадните игри "Симитли - Древната земя на кукерите", съобщи общинският пресцентър.

Три групи са си поделели големите награди, защото всички са били от хубави по-хубави, по-оригинални, всеотдайни, категорични са от журито, чийто председател отново е бил известният фоклорист проф. Костадин Динчев. За цялостно представяне са отличени групите от трети квартал в Симитли и от село Полето, групите от Брежани, младежката от Симитли и Черниче, а първенци са групите от на кв. "Ораново" в Симитли и на Крупник и село Полена. Много купи и медали са получили участниците в традиционния фестивал. Голям е и също броят на присъдените специални награди, някои от които паметни, за ярката следа, оставили във фестивала, във възраждането на традициите, запазването и развитието на кукерството и Сурва. На хубавия празник хората са си спомнили за Виолета Айкова, за Николай Кимчев, за Бончо Христов, за Васил Благоев. Последната, 30-та групи на участниците, е напуснала стадиона чак вечерта, след връчването на наградите от кмета на общината Апостол Апостолов, който е изключителен принос за раждането и утвърждаването на фестивала.

Наградата за най-възрастен участник е присъдена на 84-годишната Мария от Петрич, за най-добре представен сурвакарски обичай - за представянето на Васильовден от младежка група Симитли.

Трето място за представяне на обредна традиция журито дава за сватба на групата от село Брежани, второто - за прощапулник на групата от село Бачево, първото - за представянето на сватба от групата от квартал Ораново в Симитли. С наградата за най-добре маскирана мечка си е тръгнала групата от село Полена, за най-добре маскирано момче наградите са две - за младежка група от Симитли и за квартал "Ораново, за най-добре маскиран мечкар - групата от село Полето. Първото място за най-добра маска на бабугер е за представителите на село Брежани.

Първото място за най-оригинален оригинален кукерски костюм са заслужили Стоян Гинински и Радослав Равначки. Като най-добра е оценена хореографията на групата от Бачево, най-оригинална е била младоженческата двойка от квартал "Ораново" на Симитли, най-клоритни - старците от село Полена, а най-сполучлива е била съвременната интерпретация на квартал Ораново. От гостуващите групи като най-добре представили са отличени на групате от Бачево, Церово и Жабокрът, кукерите от село Калчево и квартал "Плажа" в Благоевград. От наградите в памет на известни хора, свързани с фестивала, най-новата е в памет на големия актьор Николай Кимчев. Специалната награда на кмета на община Симитли Апостол Апостолов получава групата от село Полето. Раздадени са и множество плакети на гостуващи групи, на хора и институции за популяризиране на фестивала.

Коментари

  1. 2019.01.14 | 07:09

    А ЗАЩО БОКО НЕ Е ТАМ ДА ГО ОТКРИЕ?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет