Изгубените хора* поругават „града вековен”

  • 12 януари 2019 17:47

  • 4970
  • 20
Изгубените хора* поругават „града вековен”
© булфото/архив/

Безброй граждани на Европа, както и отвъд Океана, показват интерес към откриването и събитието Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.. Прекрасният ни град под тепетата, за който лирикът Димчо Дебелянов написа сонета си „Пловдив”, а „Диана експрес” изпя прочутата си балада „Във Пловдив, във града вековен...”, ще е първият носител на тази титла. И докато светът се прехласва по нашата културна столица, в социалните мрежи някои нашенци, които най-обичат да мразят, бълват злостни коментари. Свой прочит на тези изяви направи политологът – дисидент  Емил Кошлуков, който предостави на „Новини.бг.” В момента той е програмен директор на БНТ:

„Пловдив е чудесен град. Ако четете Ню Йорк Таймс, Индепендънт, Гардиън, CNN ще разберете, че трябва задължително да го посетите. И ще изкарате прекрасно в Пловдив.
Ако четете българи във фейсбук, ще помислите, че ви пращат в Мордор. Едни определени българи, с претенции за пазители на истината и върховни съдии на всичко. Те изливат тонове злоба върху Пловдив, само защото трябва да мразят, иначе няма какво да правят.
Пловдив обаче си остава прекрасен град. С всичките си недостатъци, въпреки пропуските и грешките в управлението. Защото хубавото е много повече от несвършеното, защото Капана пращи от гости, защото бизнесът го избра за инвестиции, защото става все по-добре да живееш в Пловдив.
И ще бъде европейска столица на културата, ще е една хубава година за града и България. Въпреки несвършения ремонт на площада, защото зад площада има свършени, оправени пеещи фонтани, под площада има римски форуми и базилики, от площада тръгва огромна, разкошна пешеходна улица, най-дългата, а от двете ѝ страни архитектурата е впечатляваща.
Пловдив има душа, има чар и история, която все по-добре се вижда. Две крачки и можеш да видиш и Златю Бояджиев, и Слона един до друг. Можеш да гледаш Антигона така, както са я гледали на премиерата. Можеш да влезеш в етнографския музей и да разбереш защо пловдивските търговци са имали представителства в Лондон и Индия преди два века.
Вместо това да хулиш Пловдив също може. И дребните, злобни хора трябва да имат някаква наслада. Както беше казал един светогорски монах, ако питаш пеперудата, ще ти каже, че покрай реката има цветя, прохладна вода, цъфнали дървета... а ако питаш мухата, ще ти каже, че има лайно. Кой каквото го влече”.

Не е зле в допълнение да припомним, че и преди повече от 99 години Димчо Дебелянов е написал, че човек, който не обича родното и не пази скъпи спомени за него, е изгубен човек.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4970 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Отвратен

2019.01.13 | 15:42

20

Ненавиждам измекярите , като този! Подлога на компартията ГЕРБ!

Stamatis

2019.01.13 | 13:16

19

Добре, Пловдив посетете го, НО ако имате пари за хотел, хапване и др. екстри вече екстри!Сцената струвала 2 милиона! На го тумбак чифте......Пенсионери измръзват в домовете си, деца си лягат гладни, няма пари за трансплантации, 1,5 милиона под прага на бедността. Та Кошлуков какво каза за красивия Пловдив?

ВНИМАНИЕ

2019.01.13 | 12:28

18

Един и същи платен червен мършляк вече години ака едни и същи аки тука от сутрин до вечер. Да ти се изакам в устенцата с любов боклук платен.

Оцелял в "Прехода "седесарски Българин

2019.01.13 | 09:53

17

Искате ли политици без деца или чийто деца живеят в Хамеиука да "градят"бъдещето на вашите деца!?
Аз не искам и за това на този Отворко казвам:"Марш в Хамеиука,щом е твоята Родина и Анатема !"

Любопитния

2019.01.13 | 01:38

16

Някой да ме светне кого точно цитира Кошлуков и от кое произведение?!

a s

2019.01.12 | 23:57

15

Аз също харесвам Пловдив, но да ме прощават очаквах повече от откриването като заряд. Надявам се нататък да се наместят нещата с едно по-културно дълбоко проникващо "сливане".

2019.01.12 | 18:22

14

Гербавия модератор пак на пост като вярно псе .

ХА ХА ХА ХА

2019.01.12 | 18:20

13

Тоя глупак не е ли същия който получаваше по 5000 долара стипендия от чичко Сорос за лъжи и политически протекции ?????

Опорна точка

2019.01.12 | 12:46

12

Хи хи,съскащите във ФБ са работници на отдела за Агитация и Пропаганда хи хи. Решетников и Корнелия им плащат да сеят омраза и злоба

Ваща мм,седесарска !

2019.01.12 | 11:12

11

Няма и грам съмнение,че до тук,до тази нищета и деградация ни докара четата на Драгалевския Ай дук!
Този "дисидент"дали не беше от същата чета?

Добави коментар

Водещи новини