Трябва да се изнесем и да затворим държавата за ремонт

  • 07 януари 2019 16:35

  • 5043
  • 9
Трябва да се изнесем и да затворим държавата за ремонт
© Pixabay

Мислех да започна с това, че синът на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е участвал в масов бой в столична дискотека. Все пак източникът на новината не е случаен. Това едно; и второ: „Това не е първият случай когато Георги Радев се замесва в масов бой“. 

Но няма да се занимавам и да отделям цял един текст на случката, защото, каквото и да ми хрумва по темата, вече съм го казал ето тук: „Татините синчета ни се качиха на главата и танцуват там“. А и сем. Радеви вече с такова темпо изпреварват всяко журналистическо перо с не дотам приятните поводи да се пише за тях, че, честно казано, всички сме малко изморени от тях. Вярвам, че това важи и за читателите. А не мога и да си представя какво ли ѝ е вече на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за – колко черен пиар насъбра нейният президент.

Повярвайте ми, ще се радвам, ако тази информация се окаже невярна (но се съмнявам и си имам причини за това), защото иначе горко ни на нас – управляваните…

Минаваме на основната тук тема, която е не по-малко (а може би и по-) дразнеща: „Роми нападнаха и пребиха 33-годишен военен“. 

Ами, говорейки за „татини синчета“, тук може да има два варианта: 

Вариант 1. Това са деца на някой местен барон, голяма клечка, шериф. Тогава, мисля, че положението е неспасяемо. Просто неспасяемо. 

Вариант 2. Баща им или бащите им (това още не го знаем) са най-обикновени „никои“. Но тук има цяла една обществена среда, която играе ролята на „силния на деня тати“, когото всички слушат и затова те се чувстват недосегаеми. Силният, който казва: „не ги пипайте, защото те са такива или онакива и трябва да си ги пазим“. 

Чувството за недосегаемост не е добро нещо, дори ако е у добър човек, който има морал. Води до изкривявания. 

Но с този вариант/проблем вече, мисля, можем да работим. Да не избиваме в крайности. Нито в крайно дясно и тотална омраза „на едро“, нито в крайна уж либерална демагогия и защита на дадени индивиди, само защото са от някакъв етнос, малцинствена група или маргинализирана среда. С това интеграция не се прави. Така само ще си ги държите там – в периферията и ще им демонстрирате две неща: че са различни и че затова ги защитавате. Тоест, че са нещо като бавноразвиващи се, които няма защо да се опитват да се развиват. 

Правилният път е умереността. За мен Законът важи с пълна сила, а виждам как за много хора това не е така. Започвам да се разколебавам, честно казано… и не само аз. Мислете, вие – вземащите решения, пишещите правилата и т.н. Мислете. 

С това постигаме само едно и то е: прекалено много се разделяме в позициите и мненията си, оформяме два крайни лагера и за капак, започваме да се дърляме помежду си, а междувременно разни хора започват да се възползват от ситуацията и ни се качват на главата. Така проблеми не се решават. Просто не става така. 

Ето една идея: защо да не се въведат повече социални предмети в училище? Да се набива в главите на учениците от всички групи, но от рисковите най-вече, че имат и друг избор освен да се държат като вълчи глутници. Първо: с добри примери, да ги накарат да искат нещо повече. Накараш ли един човек истински да поиска нещо, той ще положи усили, ще се бори със средата си, ако трябва, но ще се цели там – в успеха, да го постигне. Също така с демонстрации на санкции при прегрешения, да се обучават какво се случва, а не само да слушат по-големите батковци и техните истории как всичко им се разминава. Малките от тези групи така получават образованието си законите в тая държава, не се заблуждавайте, че е нещо друго. Така получават и знанията си за това кое е добро и кое – зло. Те не намират кражбата за нещо зло, а само за нещо, на което едни хора се опитват да им пречат. Реално те живеят с идеята, че Законът и полицията са злото, а те самите – доброто. Да има демонстрации на тези санкции, но пък да има и демонстрация на поощрения.  

Знам, че това е малка крачка и малка част от желания резултат, но, ако не я направим, ще си стоим на едно място и споменатите по-горе новини все така ще са част от мрачното ежедневие, а българите все така ще са едни от най-нещастните жители на Европа (по всички видове изследвания и проучвания). Ако експертите седнат и помислят, сигурен съм, че все нещо ще измислят и първата крачка ще се превърне във втора и т.н. 

Иначе ще трябва да се изнесем всички за неопределено време и да затворим държавата за ремонт. Знаете кой ще остане само тук. 
 

Александър Томов
5043 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2019.01.08 | 20:05

9

Мисля,че е редно тук да се изброят заслугите и на ДрагалЪвския Ай дук.Къде са Сашо Нереза,Бакъря,Пастирката,Катъря да защитят евро -атлантическия морал и Истамбулската конвенция?

Въййй

2019.01.07 | 19:12

3

Защо се плюе само по единя ,ами Боко дето намаля престъпността,вдига доходите,абе цъфнали и вързали сме просто. За тези дето не харесват господина ,какво щеше да е ако беше майката на народа??? Ами тя колко езика знае,дали ще може свободно да говори така с чуждите господа???

Въййй

2019.01.08 | 13:53

8

Ако това са ти аргументитее ,ето защо си избитаме така оправата

2019.01.08 | 07:21

5

яж хуя е олигофрен

Ванила

2019.01.07 | 19:38

4

Простак си е простак!!!

2019.01.07 | 17:03

1

ДОСТА ПРОСТО НАПИСАНО.САМО НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА КЪДЕ СА БИЛИ НСО ЗА ДА ПАЗЯТ СИНА НА ПРЕЗИДЕНТА?ИНАЧЕ ЕЛЕМЕНТАРЕН ОПИТ ДА СЕ КЛЕВЕТИ ПРЕЗИДЕНТА.КАКВО Е ВИНОВЕН БАЩА МИ,ЧЕ АЗ СЪМ ХУЛИГАН?РИТОРИЧНО

2019.01.08 | 11:22

7

Ако си хулиган, баща ти е виновен, че не ти е съдрал задника от бой, когато му е било времето, и не те е научил, че правилата в обществото важат за всички, особено за синчетата и дъщеричките на социално изявените хора. Понеже не го е направил, сега ти сереш на името и честта му. Хак му е!

Опорна точка

2019.01.08 | 09:00

6

Аз пък съскам българите да обръщат всички пари в рубли и да заминават в Русия хи хи

go6ku

2019.01.07 | 17:40

2

А, какво съм виновен аз, че тоя фатмак ми го натресоха за президент???!!!!
Ами ако е с по-голяма рода, то всеки ден за Радеви ще гледаме нещо...Я баща му, я жена му....сега и синето.....,че то горкото остана безизвестно и неспоменато...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини