МВнР: Пътната обстановка в Северна Гърция е усложнена

  • 05 януари 2019 20:58

  • 802
  • 0
МВнР: Пътната обстановка в Северна Гърция е усложнена
© Pixabay (архив)

Министерството на външните работи информира, че в резултат на обилния снеговалеж и понижените температури през цялата нощ, на 05 януари 2019 г. в Северна Гърция е налице усложнена пътна обстановка. Гръцките власти са въвели ограничение за пропускане на товарни автомобили и автобуси на ГКПП "Кулата-Промахон" и на ГКПП "Илинден". Леки автомобили се пропускат само с вериги. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Очаква се ограничението за товарни автомобили и автобуси през ГКПП "Кулата- Промахон" да бъде отменено в следобедните часове на 05.01.2019 г., след приключване работата на снегопочистващите машини в участъка "Промахон" – Серес от автомагистралата до Солун.

По регионалните и второстепенни пътища на територията на област Централна Македония движението може да се извършва само с вериги. Временно е въведена забрана за движението на камиони с тегло над 3,5 т., като пътна полиция извършва периодични прегледи на обстановката и взима решения за налагане или вдигане на ограниченията.

Основните пътни артерии в град Солун са почистени, но властите препоръчват движението да става с вериги.

Гражданска защита и пътните служби са приключили с разчистването на националната магистрала Атина-Солун в участъка на Ламия и към 13.00 ч. на 05 януари 2019 г. магистралата е проходима, но остава ограничението за движение с вериги на камиони с тегло над 3,5 т. Забрана има за движението на камиони от Гревена за Козани.

Усложнената метеорологична обстановка засегна сериозно дейността на летището в Солун. От сутринта на 05 януари 2019 г. заради ниската облачност са отменени всички полети. Пристигащи международни полети биват пренасочвани към летищата в Атина, София, Скопие и Тимишора. Медиите съобщават, че към момента постъпват редица оплаквания от чакащи граждани за липса на информация, въпреки опитите на летищните власти да създадат адекватна организация за обслужване.

Властите в Северна Гърция препоръчват на гражданите да се въздържат от пътувания, които не са наложителни, до спиране на снеговалежа и до приключване на дейността на службите, отговорни за снегопочистването.

Властите препоръчват на тези, които планират да пътуват днес, да се свържат с местните пристанищни власти и туристическите агенции, за да бъдат информирани за всяка промяна в маршрутите. Фериботните линии Аркица-Едипсос, Кавала-Принос, Тасос, Керамоти-Лименас, Тасос и Александруполис-Самотраки остават затворени. От пристанище Рафина графиците на фериботите за Цикладите не се изпълняват. От Лаврио няма фериботи до Kea.

Информация за актуалната пътна обстановка в района на Солун гражданите могат да получават на сайта: www.astynomia.gr/traffic-thessaloniki.php, а за обстановката на солунското летище "Македония" – на адрес skg-airport.gr.

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Атина на следния мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220 или с генералното консулство в Солун: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 или дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Константин Тодоров
802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини