Населението на България намалява с 50 000 души годишно

  • 03 януари 2019 09:38

  • 1249
  • 2
Населението на България намалява с 50 000 души годишно
©

Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а 110 000 души умират годишно. Това заяви пред БТВ доц. Елица Димитрова, демограф към Института за изследването към БАН.

„Трябва да измине годината, за да може добавят данните в НСИ и след това да се добавят и децата, родени в чужбина. Така че е въпрос на техническо време, което е необходимо, за да може да се обработят тези данни“, коментира Димитрова по повод това, че регистърът на ражданията не работи.

Тя добави, че средно годишно с около 1 000 са по-малко са децата, които се раждат у нас. Елица Димитрова отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство. Според нея България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. И добави, че през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г.

Според нея се увеличава делът на майките над 40 г. Димитрова припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

„Големият въпрос е кога й се ражда на българката при какви условия и къде. Много млади хора избират избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус“, каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България. Харалан Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Мая Йорданова
1249 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.01.03 | 10:43

2

Това е тъжно и ужасно жалко за родината ни

2019.01.03 | 10:43

1

Всеки човек в България вече е политик, държавник и управляващ. Е, как тогава да оживеят работниците при толкова гладни, ненаситни, лакоми прасета. Колкото повече им даваш, толкова повече искат.

Добави коментар

Водещи новини