Посрещаме Новата 2019-а година!

  • 31 декември 2018 07:24

  • 830
  • 2
Посрещаме Новата 2019-а година!
© Pixabay

По традиция в последния ден от месец декември изпращаме старата и посрещаме новата календарна година.

Празнуването на Нова година датира от хилядолетия насам с различни обичаи при отделните народи.

У нас във всички големи градове на страната се организират общоградски тържества, съпроводени с празнични зари и хора.

Според народните поверия, ако нощта срещу Нова година е ясна, годината ще е здрава, ако е облачна - ще има болести. Каквото е времето на Нова година, такова ще е през цялата година. Вечерта срещу Нова година се прави втората след Бъдни вечер кадена вечеря. Приготвя се богата трапеза, която включва пита с пара и баница с късмети. Питата се разчупва високо и се раздава на всички по старшинство. Най-добре е парата да остане за дома или главата на семейството. Ако това не стане, стопанинът има възможност да я откупи. Така всички вярват, че сполуката и благополучието ще са за целия дом. Новогодишната трапеза не се раздига до сутринта. След приключване на трапезата недогорялата свещ и суровото жито се запазват. От този, който пръв дойде на гости или да сурвака, зависи късметът на къщата. Той трябва да е с добри намерения, да му върви, да е с лека ръка и добро сърце.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
830 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
30г. "по сините стъпки"

2018.12.31 | 10:22

2

Посрещаме 30-тата година от седесарския преврат превърнал една благоденстваща, развиваща се страна в развалина с американска престъпност.

Моби биг дик

2018.12.31 | 08:46

1

Пожелавам на циганите ,да използват повече мозъка си ,иначе ще почнат да изчезват!В личен план, здраве,щастие и успехи-както за децата и близките ми,така и за моите колеги и приятели

Добави коментар

Водещи новини