Имуществените застраховки ще поскъпнат, ако се плаща за превенция от градушки (видео)

  • 27 декември 2018 08:32

  • 509
  • 5
Имуществените застраховки ще поскъпнат, ако се плаща за превенция от градушки (видео)
©

Всички имуществени застраховки ще поскъпнат, ако бъде прието да се включи и риска градушка. Това засяга ипотекирани апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия. Това каза главният секретар на Асоциацията на застрахователите в България Нина Колчакова в ефира на „Здравей, България”.

Тя заяви, че няма да има промени при покритието по застраховката и при услугата, а ще се промени единствено сумата. Причината е, че от събраните средства ще се отделят пари, които да отидат за финансиране на Агенцията за борба с градушките.

„Ние подкрепяме превенцията. Тя е основен принцип в застраховането, подкрепяме идеята държавата да инвестира средства в превенция, но нека това да става за сметка на тези, които са облагодетелствани от тази превенция. Ние сме против начина на финансиране. Този модел сам по себе си е показал своята неефективност в цяла Европа”, обясни възражението на застрахователите Колчакова.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов заяви, че една добра идея е на път да се превърне в тема, която да създаде напрежение. „В момента една четвърт от страната ни е защитена от градушки и ефектът е налице.

Почти всяка година регистрираме големи щети от градушки и идеята на министъра е да се покрие 90% от страната като се въведе самолетен способ, при който самолетите обработват градоносните облаци и ги обработват със специален реактив.

Не виждам защо се създава напрежение, при положение, че на първата среща застрахователите подкрепиха идеята”, каза той.

Novini.bg
509 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Б.Бонев

2019.03.07 | 09:09

5

Не може да се поставят условия от застрахователя. И водачите не желаят градушките и дупките по пътя , затова те се застраховат и до на твърде висока цена. В ЕС застраховките се изплащат веднага, а у нас само след дело в съда. Защо?

Георги Радев

2018.12.27 | 11:11

4

Румене, абе нали щеше да ми оправиш акта от полицията? Моля ти се говори с ония в Областното и София - актът още стои. Цяла България видя как оня ненормален инвалид се блъсна у колата ми и я потроши. Заради такива изроди сега аз трябва да страдам... Виж там и оправи нещата... Ако трябва се помоли на Курнелия и Илияна!

Кац

2018.12.27 | 10:43

3

Какво е това "превенция" ? Какво е на български език "превенция" ?

2018.12.27 | 10:37

2

админе и на теб да го начукам

Пенев

2018.12.27 | 10:13

1

Ще поскъпнат, ако ги направят задължителни.

Добави коментар

Водещи новини