Нено Димов обсъди проблема със замърсяването на въздуха с граждани на "Красна поляна" и "Овча купел"

  • 18 декември 2018 18:14

  • 411
  • 0
Нено Димов обсъди проблема със замърсяването на въздуха с граждани на "Красна поляна" и "Овча купел"
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите се срещна с граждани от столичните райони „Красна поляна“ и „Овча купел“ във връзка с проблема със замърсяването на въздуха в тези и други квартали на София, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

На срещата жителите на районите поставиха проблема с горенето на отпадъци в кварталите и внесоха предложения за решаването му. Те настояха за конкретни мерки като изнасяне на пунктовете за вторични суровини извън жилищните квартали, забрана и инкриминиране на горенето на отпадъци и засилване на контрола. Също така гражданите поискаха поставяне на измервателни станции в кварталите, които да следят за качеството на атмосферния въздух.

Министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе представи внесените от МОСВ в парламента промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се цели въвеждане на стандарти и спиране от пазара на твърди горива за битово отопление с високо съдържание на сяра и пепел и въвеждане на нови изисквания за качеството на дървесината за огрев. По отношение на горенето на отпадъци министърът подчерта, че и в сегашното законодателство е забранено изгарянето на отпадъци като гуми и стара дограма. Подготвени са промени в Закона за управление на отпадъците, с които се цели обхващане и на текстилните отпадъци от системите за оползотворяване и рециклиране. Министърът пое ангажимент за търсене на нормативно решение за изнасяне на пунктовете за изкупуване на отпадъци извън жилищните райони. Що се отнася до измервателните станции, министър Димов посочи, че общинските власти имат възможност да изградят мрежа от измервателни станции.

Най-точните данни за замърсеността на въздуха може да намерите тук.

Филип Епитропов
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини