Общественият съвет по физическо възпитание и спорт към държавния глава проведе заседание

18 декември 2018 16:20

Общественият съвет по физическо възпитание и спорт към държавния глава проведе заседание
© Президентство
328 0

В президентската институция, днес се състоя редовно заседание на учредения по-рано през годината Обществен съвет по физическо възпитание и спорт към държавния глава. Съветът работи за усъвършенстване на системата на българския спорт и за насърчаване на физическото възпитание и физическата активност в българските училища, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Председател на съвета е съветникът на президента по въпросите на младежта и спорта Георги Александров, заместник-председател е проф. Даниела ДашеваДаниела Дашева Проф. Даниела Дашева е служебен министър на младежта и спорта в кабинета на Огнян, а сред членовете са: Йорданка Благоева, проф. Пенчо Гешев, Христо Меранзов, проф. Бисер Цолов, параатлетът Денислав Коджабашев, проф. Светослав Иванов.

Като външни експерти на заседанието присъстваха учители по физическо възпитание от различни български училища, сред които и Павлина Филипова, европейски шампион по биатлон.

Организирането и провеждането на кръгла маса-дебат под патронажа на държавния глава, на която да бъде изготвен подробен системно-структурен анализ и набелязани възможни решения за усъвършенстване на системата на физическото възпитание и спорта, обсъдиха в хода на срещата президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и участниците в съвета.

Държавният глава Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че на кръглата маса ще бъдат поканени представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на спортната общественост, както и на училищни настоятелства. „Ще направим необходимото моделът за физическо възпитание и спорт да гарантира активното участие на младите хора и да се ползва с подкрепата на обществото“, каза президентът.

По време на разговора гостите благодариха на Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за ангажираността му към проблемите на спорта в училище и масовия спорт  и изразиха надежда, че президентската институция ще бъде координатор за една по-успешна и ползотворна комуникация между институциите в държавата, пряко ангажирани по темата.

Необходима е много сериозна работа с подрастващите и отдаденост на каузата, както и изграждането на работещ модел, който да регламентира участието на държавата, спортните организации и самото общество във формирането и провеждането на политики в масовия спорт, бе общата позиция на участниците в срещата.

От своя страна проф. Симеон Йорданов от Българската асоциация на спортните педагози изтъкна същественото значение от създаването и внедряването в българските училища на единен тест за оценка на физическата годност на младите хора.

Бившата световна рекордьорка в скока на височина и двукратна медалистка от Олимпийските игри през 1972 и 1976 година, Йорданка Благоева подари на държавния глава новоиздадената си автобиографична книга „Босоногата кралица – Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”. Легендарната атлетка посочи колко важно е младите хора да се трудят упорито, за да достигнат върха, към който се стремят в своя живот.

Филип Епитропов
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини