Политолози: Едва ли камерите в секциите ще подобрят изборния процес

  • 17 декември 2018 08:58

  • 541
  • 1
Политолози: Едва ли камерите в секциите ще подобрят изборния процес
© Кадър: БНТ

Тази дискусия при президента относно протичането на изборния процес сякаш винаги ще е закъсняла. Това е разговор, който включва много други подтеми. Едва ли подобно препускане е пътят за повишавена на легитимността на изборите в очите на избирателя. Това заяви в студиото на БНТ политологът Страхил Делийски.

По думите му отсъствието на Обединените патриоти и ГЕРБ от дискусията не е добър знак.

,,Двете страни - и президентството, и правителството - имат отношение към това напрежение. Ако ние ще доминираме политическия процес и решаваме да го водим на принцип на пук,  политическият процес едва ли ще спечели. Това едва ли е добър знак, което се случва между президента и правителството'', допълни Делийски.

,,По-големият проблем е политическата действителност на гласовете, защото да вземеш 50 лева за това, че си продал гласа си за определена партия се превърна едва ли не в престижност, а това е един огромен проблем'', посочи още политологът

,,Едва ли това най-добрият начин, че държавата работи. Подобен тип технически решения като въвеждането на видеонаблюдение по секциите няма как да върне усещането, че изборният процес е достатъчно легитимен. Добре, нека да се започнат да се правят крачки, но да започнем от малко по-далечко, а не от покрива на къщата'', каза още той.

,,Честно казано, аз не видях особен смисъл от тази дискусия при президента Радев. Така или иначе имената в избирателните списъци са повече от цялото население, тоест говорим за малко над 7 милиона имена. Освен това забелязвате ли, че всичко се променя - бюлетините, алгоритъма, назначаването на комисии, но не и самите избирателни списъци, които са си същите от 90-те години. Те изплуват на дневен ред две или пет седмици преди изборите, когато вече нищо не може да се направи. Това е малко като отказването от цигарите или започването на диета - започваме от понеделник, но кой точно понеделник не е ясно'', коментира по темата другият политолог в студиото Димитър Димитров.

,,Винаги ще се намерят 10 или 100 секции, в които ще е очевидно, че нещо нередно се случва, ще се повъртят в социалните мрежи или в някои от забавните предавания и накрая ще се лепне общият етикет, че навсякъде е така. Така че това видеонаблюдение едва ли ще бъде от чак такава полза'', заключи Димитров.

Последвайте канала на

Владимир Василев
541 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПЛАТЕНИ СОЦИОЛОЗИ

2018.12.17 | 09:07

1

ОТ НАШИТЕ ПАРИ.ГАДОСТ.

Добави коментар

Водещи новини