Не стана ясно дали е имало финансова ревизия на НИМХ, смята проф. Рачев

  • 08 декември 2018 13:45

  • 611
  • 0
Не стана ясно дали е имало финансова ревизия на НИМХ, смята проф. Рачев
© Булфото/архив

Няма никаква информация дали е имало финансова ревизия на НИМХ докато все още е бил в структурата на БАН, която да покаже недвусмислено, че парите за заплати не достигат или че парите се изхарчват целесъобразно или нецелесъобразно. Това заяви в ефира на Радио "Фокус" климатологът проф. Георги Рачев.

„Това се замете под килима. НИМХ отиде към МОН, а на нейно място в БАН се изгради един инситут, който ще изследва климата и атмосферата. Дори и непреубеденият читател знае, че климатът не е материален, а неговият носител е атмосферата. Тя се изучава от много сродни науки, а климатът е географска такава. Навсякъде по света климатът спада към географските науки“, обясни той.

Проф. Рачев коментира, че не се знае какво ще се случи с вековните архиви, които са национално богатство и не принадлежат нито на БАН, нито на НИМХ към МОН.

,,Студентите и университетските преподаватели нямат достъп до т.нар. първичен материал, а това обезмисля и разко ограничава възможностите за развитие на науката'', каза още проф. Рачев.

Владимир Василев
611 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини