Разработват план за намаляване на рисковете от наводнения край Камчия

  • 06 декември 2018 16:48

  • 328
  • 0
Разработват план за намаляване на рисковете от наводнения край Камчия
© Булфото (архив)

Специалисти ще разработят план за намаляване на рисковете от наводнения по поречието на река Камчия. Това съобщи днес при представянето на проекта "RECONECT": Възстaновяване на екосистемите и намаляване на хидро-метеорологичния риск" директорът на Института за екологична модернизация Людмил Икономов.

От българска страна партньор в изпълнението на проекта е областната администрация във Варна.

Икономов обясни, че намаляването на риска от наводнения трябва да е чрез природно-съобразни решения като залесяване, създаване на заливни тераси, възстановяване на влажните зони, премахване на изкуствено създадени препятствия и други. Предвижда се да бъде разработен и пилотен проект за прилагане на природосъобразни решения в реален район от поречието на реката, за който има реална заплаха от наводнения.

Специалистите ще разработят и препоръки предложените природосъобразни решения за намаляване на риска да бъдат включени в общите устройствени планове на общините.

Икономов коментира, че наводненията в нашата страна са около 5 процента от пожарите например, но щетите от тях са 20 пъти по-големи.

Последвайте канала на

БТА
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини