Д-р Ангелова пред „Новини.бг”: Дишайте през плътни шалове в мъглата!

  • 03 декември 2018 16:25

  • 2588
  • 1
Д-р Ангелова пред „Новини.бг”: Дишайте през плътни шалове в мъглата!
©

По повод на информацията за силно завишаване на фините прахови частици, поради мъглите, „Новини.бг.” се обърна за съвети как гражданите да се предпазят, към експерта д-р София Ангелова, която е председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести:

„Много е важно да не се създава паника сред хората. Всяка година през пролетта и есента, когато паднат мъглите, се повишават концентрациите на фини прахови частици. Сега стойностите са по-завишени, поради многото коли и горене за отопление на дърва и въглища.

Какво трябва да правят хората, без да изпадат в паника, защото белият дроб е така устроен, че може да се очиства от тези частици, когато е здрав.

Опасност има, когато белият дроб е  повреден от цигарения дим и тогава фините прахови частици проникват надълбоко в него. Тези рискове са както за активните, така и за пасивните пушачи. Опасно е и за децата, чиито дихателни органи са по-къси. Хубаво е да не се извеждат навън, а ако това се налага, да им се слага много плътен шал.

Мъглите са риск и за възрастните хора и болните от астма и хронична обструктивна белодробна болест(ХОББ) др.. Те също е добре да ограничат излизанията си навън, а ако го правят, също да си слагат плътен шал. Важно е да се знае, че медицинските маски не вършат работа – те са тънки, неуплатнени и частиците проникват през тях, тъй като се овлажняват бързо.

Много е важно болните хора с астма и ХОББ да не спират да си приемат инхалаторните медикаменти. Имаме пациенти, които сами си спират лекарствата, защото се чувстват по-добре, но но това влошава тяхното състояние в дните с мъгли.

Здравите хора, които тичат и карат велосипеди, не бива да го правят в мъглата. Всяка подобна активност води до по-голямо инхалиране - поемане на фините прахови частици.

Добре е в такова време хората да се хранят с повече салати, плодове и зеленчуци, витамин А и Е – основни антиоксиданти, които пазят белия дроб от тези частици.

Била съм в Лондон, където мъглите са обичайно явление, но не съм виждала хората да ходят с медицински маски, там също се справят както ние тук – с шалове и повишено внимание. Много е важно да се ограничи масовото използване на коли – транспортът е основен източник на замърсяване с фини прахови частици. Също така отоплението с дърва и въглища, особено по селата и малките градове. При влажните дърва имаме повишава на нивото на фините прахови частици с 47 на сто.

Но, както вече казах, хората не бива да се паникьосват. Опасно е, когато има мъгли всекидневно и повишени концентрации на фини прахови частици, тогава има условия за развитие на хронични белодробни болести".".

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2588 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мишо

2018.12.05 | 07:09

1

Едно време са горили само въглища и дърва и са живеели добре. Сега се напълни с всякакви мрънкачи и драскачи и все нещо им пречи. Ако в София се изсипе цялото провинция няма как въздуха дъ стане по чист.

Добави коментар

Водещи новини