От КФН са готови с алтернатива относно системата "бонус-малус"

  • 03 декември 2018 13:03

  • 1600
  • 5
От КФН са готови с алтернатива относно системата "бонус-малус"
© Pixabay

От Комисията за финансов надзор обявиха, че вече са готови с алтернативен вариант по най-спорния текст, свързан с въвеждането на новата система "бонус-малус" за задължителните застраховки "Гражданска отговорност".  

Става дума за случаите, в които нарушенията на шофьора вървят с автомобила и така на практика всеки, който го купи, ще наследява греховете на предишния собственик. Предвижда се да се въведе изискване при сключване на „Гражданска отговорност” да се подготви пълен списък кой може да кара колата, така че да не се прехвърлят греховете на следващите шофьори.

Днес от КФН организираха обществено обсъждане на системата "бонус-малус", която се предвижда да влезе в сила от догодина.

„В застраховката да бъдат вписани всички лица, които имат право да управляват автомобила. Това е алтернативата и основата, върху която мислим”, поясни шефът на КФН Карина Караиванова.

Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус" за застраховката "Гражданска отговорност" с няколко месеца, за да бъдат туширани основните критики към нея. Текущата система също не може да бъде въведена, защото не е готова връзката между КАТ и Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност". Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история, каза Караиванова.

В застраховката ще бъдат вписани всички, които имат право да управляват колата. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането и в Закона за движение по пътищата, посочи тя.

„Имаме интересен български подход –  заразно зло, което се предава от човек на автомобил и от автомобил на човек”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи. Информацията за сключените застраховки "Гражданска отговорност" трябва да се синхронизира с бъдещата ТОЛ система, за да може водачите на коли без застраховка веднага да бъдат спирани от движение, предложи Тодоров.

„Можем да кажем, че ако в един автомобил се прави секс и девойката забременее, трябва да се внимава дали новият собственик няма да бъде обявен за баща на детето”, допълни той.

Росен Рапчев от КАТ съобщи, че вече се работи по локализирането на водачите без "Гражданска отговорност" чрез електронните камери или по други начин.

Според Владимир Тодоров, 40 на сто от нарушенията в страната се правят от служебни автомобили, а колите на държавните и общински структури са извадени от системата.

Въвеждането на системата "бонус - малус" се въвежда при една грешна и "извратена" нормативната рамка на застраховането, в която няма лични регистрационни номера и досиета на водачите, подчерта той.

Личи се, че системата е правена от чужд консултант /фирмата Ърнст и Янг/, защото санкциите не са съобразени с българската действителност. При превишаване на скоростта с десет километра над разрешените в града, застраховката ви ще се повиши с 30 процента, същата санкция има и при леко "чукване" на колче при паркиране в търговски център, каза Владимир Тодоров. Той предложи КФН да преосмисли политиката за разходите на застрахователите. По думите му застрахователната премия на един влекач сега е 5000 лева, а брокерът получава 1000 лева от тях, само за да оформи една типова полица за около пет минути.

Данните на надзора показват, че от 3,14 млн. автомобила, които се управляват в България, през миналата година пътната полиция е издала 1,3 млн. актове за нарушения. Очакванията са 2,7 млн. автомобила да се възползват от новата система и за тях да се плаща по-ниска „Гражданска отговорност”. Около 100 000 пък ще плащат поне с 20% повече. От пътната полиция предлагат да не се въвеждат веднага тежки санкции в случаите, когато става въпрос за превишаване на скоростта с до 10 км/ч, а да се мисли за наказание, когато е над 20 км/ч., предаде bTV.

Владимир Василев
1600 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Нямам думИ

2018.12.03 | 15:51

5

Все по-големи глупости.Хората са против горивата ,а никой не говори за тази "система".
Кой в БГ е толкова богат,че па има по-1 кола на всеки, че да не носи - минусите на др членове на семейството? И да се впише вс човек който ще кара колата трябва? Направо лудост.Стига с тези простотий!
Всеки да даде мнение за тази глупост, а не мълчание , защото "служебните автомобили" на УПРавляващите са изключени от това.

Нямам думИ

2018.12.03 | 15:50

4

Все по-големи глупости.Хората са против горивата ,а никой не говори за тази "система".
Кой в БГ е толкова богат,че па има по-1 кола на всеки, че да не носи - минусите на др членове на семейството? И да се впише вс човек който ще кара колата трябва? Направо лудост.Стига с тези простотий!
Всеки да даде мнение за тази глупост, а не мълчание , защото "служебните автомобили" на УПРавляващите са изключени от това.

2018.12.03 | 15:14

3

Въвеждането на системата е добро,тя има ефект в редица страни от ЕС, но както обикновено я побългарихме и заприлича на нас.Премахнете санкциите върху автомобила и ги оставете само върху шофьора.Гениалната глупост която сътворихте,трябва да се промени,защото това ще Ви изяде главите ВМ.

СДС е мафия

2018.12.03 | 13:44

2

Алтернативата е само една - всенародно въстание и седесарската мафия по стълбовете, друг изход вече няма.

Георги

2018.12.03 | 13:34

1

Така и не разбрах, защо финансовите санкции с цел "вразумяване", трябва да отиват в частни джобове вместо в глоби? Както и, защо ни казаха че парите приходите на застрахователите са по-малки от разходите, та за да не вдигнат всички вноски трябваше да приемем тая система, или да паднат обезщетенията? А накрая се оказа че приходите на застрахователите ще паднат! Нещо не ми се връзва, сигурно съм по тъп от колкото изглеждам.

Добави коментар

Водещи новини