„НЕ ОБРЪЩАЙ ВОЛАНА В КОЛЕЛО НА КЪСМЕТА“

  • 23 ноември 2018 11:56

  • 513
  • 0
„НЕ ОБРЪЩАЙ ВОЛАНА В КОЛЕЛО НА КЪСМЕТА“
©

С това послание „Каменица“ АД за 11-та поредна година отправя призив към всички шофьори за отговорно и разумно шофиране на пътя чрез кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. Защото ако си позволим да седнем зад волана след употреба на алкохол, излагаме на огромен риск не само своя живот, но и живота на всички около нас.

Тревожни са фактите, че от началото на годината над 10 000 водачи са заловени да шофират под въздействието на алкохол и над 4000 са прекратените регистрации на пътни превозни средства на собственици, управлявали с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила. Колкото и да си мислим, че 0,5 промила е нищожно количество алкохол, те всъщност могат да окажат пагубно въздействие върху поведението и времето за реакции на шофьорите. Затова никакво количество алкохол не е допустимо зад волана. Повече за това как всъщност алкохолът влияе на реакциите ни и как възприятието ни се променя, можете да разберете този уикенд между 11 и 17 ч. в Paradise Mall в София, където ще можете да пробвате „алкохолни очила“, симулиращи количество алкохол в кръвта.

Тази година в рамките на кампанията са разработени специални стикери „Не Карам Пил“ и вече над 4000 са шофьорите в София, които са се сдобили със стикер за кола, като целта е тази бройка да се увеличи многократно, за да има повече посланици на кампанията и най-вече повече осъзнатост за проблема сред младите и по-опитните шофьори, но и сред всички участници в движението на пътя.

Добрата новина е, че от началото на кампанията през 2008 г. до сега произшествията след употреба на алкохол са намалели наполовина, но от „Каменица“ АД споделят, че проблем все още има и усилията трябва да продължат дори още по-усилено. Недопустимо е да се губят човешки животи, поради не осъзнаването на риска от шофирането в нетрезво състояние. Сядайки зад волана пил, човек залага всичко, което притежава и рискува да го загуби, затова не бива да обръщаме волана в колело на късмета.

 „Алкохолът е лош шофьор“, категорични са от „Каменица“ АД“ и основните партньори в кампанията: Министерството на вътрешните работи, Български червен кръст и посолство на Кралство Белгия в България. Всяка година като част от кампанията „Каменица“ АД провежда национално представително онлайн проучване. Интересен факт от резултатите от тази година е, че измежду допитаните над 1100 човека, над 95% от тях са посочили, че не приемат за допустимо шофирането в нетрезво състояние, но въпреки това 59% от хората, които са отговорили, че „по-скоро не“ смятат за допустимо, са шофирали след консумация на алкохол. В същото време почти 50% заявяват, че не биха спрели свой близък да шофира в нетрезво състояние, защото това е въпрос на лична отговорност. Около 15% от анкетираните приемат, че нищо не може да окаже влияние на шофьорите да не карат пили. 41% вярват обаче, че по-категорични реакции от страна на пътниците биха довели до значително намаляване на пътните инциденти след употреба на алкохол.

Едно е ясно – имаме нужда да говорим постоянно и открито за проблема и да не допускаме шофиране след консумация на алкохол. Повече за кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ можете да разберете на страницата на кампанията в социалните мрежи: https://www.facebook.com/alcoholbaddriver.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
513 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини