Ина Маринова: Срамувам се, че някои майки още протестират, но не знаят защо

  • 22 ноември 2018 12:35

  • 5309
  • 14
Ина Маринова: Срамувам се, че някои майки още протестират, но не знаят защо
© личен архив

„Аз съм майка на 17-годишно момиче с абсолютна слепота, церебрална парализа и епилепсия. Това е моята визитка”. Така пожела да се представи една от първите организаторки на протестите на майките на деца в неравностойно положение Ина Маринова пред „Новини.бг.”

Изстрадалата жена съобщи, че протестиращите майки се разделят, повечето днес си правят отделна своя група и страница във Фейсбук. Пред парламента обаче все още стоят част от тях, които останаха и след исканата и получена оставка на вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. Ето какво каза за разцеплението Ина Маринова:

„Още през лятото се появиха разногласия сред нас, майките. Лично аз, омбудсманът и Вера Иванова внесохме проекта за закон в Народното събрание. Тогава предложих ние, майките, да се отдръпнем малко от палатката и да оставим експертите да работят върху норматива спокойно. Ние пак продължаваме да участваме в работните групи, пак следим отблизо какво се случва, но не да упражняваме силов натиск, какъвто, за съжаление виждаме, че все още продължава да се упражнява.

Вера Иванова се обърна срещу мен с думите: „Ти си провокатор, ние няма да махаме палатката”. И се продължи с глупостите досега, дори след като вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 хвърли оставката си.

Честно да си призная с ушите си съм чувала, че Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на съветваше да не махаме палатките. Тя наистина ни помогна много, но не биваше да се меси чак толкова в нашите отношения.

Искаме добри закони, но те няма да станат с протести, а с добра експертна работа. Под натиск се правят лоши закони и Вера Иванова и 3-4 от майките, които се подведоха по нейния акъл, носят вина за това. Поради бързане, изготвянето на нормативите за хора в неравностойно положение, се прави отзад напред. Има хора с различни увреждания, те не са еднакво функционални и инвалидизирани. Затова е нужно законите да им осигуряват възможност всеки индивидуално да се развива и да може да е полезен за себе си, за обществото, за семейството си.

Сега няма оценка за функционалността на индивида. Има ТЕЛК и само тази комисия определя дали човек е работоспособен или не.  Няма орган, който да прави оценка на потребностите.

Протестът за мен е конституционно право на всеки човек. Протестираме, когато има проблем. А сега срещу какво протестират Вера и обкръжението й? Срещу това, че ни се обръща внимание на нас, майките на болни деца, че работят върху потребностите ни ли?! Та това е смешно. Аз лично се срамувам от тези жени и не искам да ме свързват с тях, защото не знаят срещу какво се бунтуват. Аз зная за какво протестирах и отново ще го направя, когато има повод за това.

Повечето майки, с които започнахме протестите, ме подкрепят. Пред вас аз съм изразител и на тяхното мнение. Покрай Вера Иванова в палатката останаха 4-5 майки, видя се колко са, когато блокираха Орлов мост. Странно е, че окупираха и фейсбук страницата ни и не допускат други мнения, освен ласкавите за тях. Ако ги попиташ нещо, те отговарят: „Елате в палатката”. Е, как да дойдат майките на болни деца от провинцията?! София не е България, хора с увреждания има и в други селища. За мен това е недопустимо и наистина ме е срам!

Затова днес ще си направим друга фейсбук страница и ще се организираме в своя група. Имаме представители в работните групи, които изготвят законите. Каузата ни е за всички инвалиди, не само за майките. Мечтая си един ден хората с увреждания да могат да се почувстват като нормални хора. Не искам пари, а възможност да избирам дали да стоя вкъщи да си гледам детето и това да е професията ми, или да се върна към предишната си работа. Повярвайте, много е трудно цял живот да си затворен вкъщи!”

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5309 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
На къде отиваме

2018.11.26 | 07:55

14

Отново противоречия и лъжи. Нима за 30 година тоз болен въпрос с тези деца не са можели да го решат. Но закони приемат само лобиски.Николов---маллоумнико това са деца. Страдаш за убити (може би невинни, а дали са невинни) по нареждане на Чърчил и Трудман българи??? Чети чети малоумнико и тогава приказва и. А тия дето правят деца и не се женят а вземат милиони---уж били самотни.

до двамата отдолу

2018.11.25 | 14:56

13

Не позволявате различно от вашето мнение ли, долни комунета? Съд, съд за вас, фашаги!

2018.11.22 | 14:49

4

Съвършено ясно е, че турците и комунистите използват майките, като инсрумент да свалят правитемството на ГЕРБ, нещо за което мечтаят от изборната нощ. Майките им се хванаха, дали от некомпетентност или по друга причина...

до този отдолу

2018.11.25 | 14:53

12

Червено- кафяв трол- педел си- жалка работа!

2018.11.24 | 11:32

10

ГЕРБАВИТЕ ТИКВИ гледат малоумно като бити магарета, а сметките растат главоломно основни стоки са вече на двойни и тройни цени а зимата вече е тук.

БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ С УСЕЩАНЕТО ЗА ПРЕДСТОЯЩ АПОКАЛИПСИС , който ще доунищожи държавата

Сироко

2018.11.25 | 11:32

11

Отврателно изказване, защо го прави....., нека да и простено .

Гост

2018.11.23 | 17:48

9

Защо точно сега тази госпожа има друго мнение и защо точно сега започна да го изразява,а дали и тя не слугува на някои от управляващите,дали и на нея не и е обещано нещо,но жалко е ,че използуват дечицата си за да се харесат на политици

Николов

2018.11.23 | 12:45

8

Тежко и горко на децата с тези непрекъснато протестиращи "майки" !!!! Те не трепнаха за десетките хиляди деца на избитите след 09.09.44г. българи , както и тези по концлагерите , когато ВНУКА НА УБИЕЦА ОТ БЕЛЕНЕ ЗАРКОВ, ЗАЯВИ ЧЕ ТОВА СА "ДРЕБОЛИИ" И БСП-то С НИНОВА И МАНОЛОВА "ЗАСТАНАХА ЗАД НЕГО" !!! Наследниците на убийците и мародерите "подкрепят" тези "майки" !!!! Значи те не се интересуват от съдбата на децата от България щом подкрепата на убийците им е толкова необходима !!!

1

2018.11.23 | 08:05

7

Шибана патка!

2018.11.22 | 16:45

6

ПРОТЕСТА Е ДОБРОВОЛЕН! ТАЗИ ТРЯБВА ДА Я ОСЪДЯТ ЗАТОВА ЧЕ УПРАЖНЯВА НАТИСК НАД ПРАВОТО НА ПРОТЕСТ.

чиро

2018.11.22 | 15:03

5

Уважаема г-жо Маринова,редно е да поискате и вие телевизионно време в това шоу,в което вашата бивша колежка Вера Иванова орева орталъка,облякоха заради нея черните тениски,взе едни пари и се скри в палатката.А дали е там,е друг въпрос...

2018.11.22 | 14:48

3

Всички знаят защо тази Вера и десетината жени около нея продължават да крякат, въпреки че исканията им бяха уважени. Тяхната цел никога не е била грижата за децата, а постигане на политически цели- сваляне на правителството. С поведението си потвърждават думите на В. Симеонов. Затова и събраха толкова негативизъм от обществото. Ти ги гледа с негодувание и презрение.

Добави коментар

Водещи новини