Пълним резервоара за 5 лв. повече

С около 5 лева по-скъпо излиза да напълним резервоара на колата с най-масовия бензин А 95 Н в сравнение с началото на миналата седмица. Литър от горивото вече се продава за 2,61 лева. Преди около 7 дни обаче един литър струваше 2,52 лева, което е увеличение от около 9 стотинки, пише в. "Монитор".

Така в момента, за да напълним резервоар от 50 литра, трябва да заделим 130,5 лева. Преди седмица обаче бяха достатъчни 126 лева, т. е. зареждаме резервоара на колата с 4,5 лева повече.

Ако искаме да напълним резервоара с дизел, трябва да заделим 135 лева. В момента литър нафта се продава по бензиностанциите за 2,70 лева на литър. Дизелът на дребно поскъпна с близо четири стотинки в сряда миналата седмица. Оттогава цената му не е променяна

Междувременно от петролната компания „Лукойл” обявиха, че подготвят анализ на цените на горивата и изменението им през последните пет години. В него ще бъде включена и информация за принципите, по които се определят стойностите за българския пазар и факторите, които оказват влияние върху тях.

Въпреки сериозното поскъпване на горивата, цените им у нас остават по-ниски от средните за ЕС. Справка в сайта Energy.eu показва, че само в две държави бензинът се продава на по-ниски нива от тези в България. Това са Румъния и Кипър. В северната ни съседка безоловният бензин се продава за 1,28 евро (2,56 лева) за литър. Цената в Кипър е приблизително същата. Осреднената цена на бензина за европейските държави е 1,52 евро за литър.

Според сайта ситуацията с дизела е малко по-различна. В осем държави от ЕС той струва по-евтино. Става въпрос за Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словения и Испания.

Наскоро експерти обясниха, че у нас можем да станем свидетели и на по-драстични поскъпвания на горивата, ако кризата с Иран се задълбочи. Според тях още през следващия месец бензинът и дизелът могат да поскъпнат между 20 и 25 стотинки, в случай че международната ситуация се усложни.

Задълбочаването на кризата може да доведе до поскъпване на суровия петрол и това ще засегне и цените на дребно. България внася суровината предимно от Русия, но пазарите на горива са тясно свързани и проблемите с Иран се отразяват и на нивата на руския петрол.

Експерти припомнят, че в подобна обстановка европейските държави са в по-неблагоприятна ситуация заради задължителните минимални акцизи върху горивата. Този налог формира значителна част от крайната цена. За дизела минималната ставка е 330 евро на 1000 литра, а за безоловния бензин 359 евро за 1000 литра.

Коментари

  1. 2012.02.24 | 02:41
    Какво ме топли, че бензина в БГ е с 13% по-евтин от този в Германия, като заплатата ми е 1700% по-малка от аналогичния за мен германец. Помияри, да го духате.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет