Иван Сотиров пред „Новини.бг.”: Спрете реабилитацията на комунизма!

  • 21 ноември 2018 12:17

  • 3104
  • 16
Иван Сотиров пред „Новини.бг.”: Спрете реабилитацията на комунизма!
© новини.бг/архив/

Това искат в свое открито писмо до председателя на НС, депутатите, премиера, президента от сдружение „Достойнство, отговорност, морал” /ДОМ/ с председател Иван Сотиров, бивш депутат и районен кмет в София от СДС. Ето какво коментира той пред „Новини.бг.” по повод на инициативата:

„Ние многократно и преди сме реагирали срещу конкретни прояви БСП и др. организации, които са газели приетият Закон за осъждане на комунистическия режим. България по Конституция е демократична държава и подобни опити застрашават държавата ни, а институциите не реагират, което е притеснително.

Имахме множество срещи с колеги от други демократични организации, с които сме възмутени от слручващото се в страната ни. Има откровено защитаване и опити да се налага носталгия към комунизма. Това е безпрецедентно. 29 години по-късно виждаме ясни тенденции да се легитимира комунистическия режим. Популяризират се личности от един мрачен период в историята ни.

Конкретните примери са много – реагирали сме срещу празенствата на Бузлуджа, срещу поднасянето на цветя на паметника на Тодор Живков, срещу опитите да се налагат проруски настроения. Не става въпрос само за символични жестове, а за процес на масирано присъствие на в публичното пространство на хора работели за ДС, на такива, които са били кадри на комунистическия режим и техни потомци. 29 години след свалянето на този режим у нас, няма никакви признаци на лустрация.

Всички наши институции се държат безразлично срещу това. Президентът се афишира като натовски офицер, но води политика за налагане на руските геополитически амбиции и интереси. Това е в разрез на нашите национални приоритети. Включително и по повод на лобистката политика на Радев за закупуване на самолети „Грипен”.

Нашето предложение е в Наказателния кодекс да се приравни третирането на фашизма, нацизма и комунизма. Имаме достатъчно европейски документи, които сме приели по тази тема. Ако не се вземат строги държавни мерки, ще продължаваме да сме свидетели на олигархично управление, в което властват предимно хора от върхушката на комунистическия режим”.

А ето и част от текста на отвореното писмо:

Уважаеми госпожи и господа,

Призоваваме ви, съобразно конституционните си правомощия и задължения, да предприемете следните действия в защита на демокрацията и българския национален интерес:
1. Да бъде създаден Институт за национална памет за комунистическите престъпления и за да бъде поддържано знанието за истината за тях да се осигури седмично документално-публицистично предаване в обществените медии - БНТ и БНР; Такива институти съществуват в Германия, Полша, Румъния, Словакия и Чехия.

2. Да бъде изменена ал. 1 на чл. 108 от Наказателния кодекс, като след думата „фашистка“ се добави „националсоциалистическа, комунистическа“ и така текстът на ал.1 да стане: „Който проповядва фашистка, националсоциалистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.“
Това ще бъде в съответствие с:
- обнародвания на 5 май 2000г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен;
- приетата от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа Резолюция 1481/2006г. ;
- документ 11112/2006г. на Комитета на Министрите на Съвета на Европа за осъждане престъпленията на тоталитарните комунистически режими;
-Резолюцията на Европейския парламент ”Европейската съвест и тоталитаризма” от 2 април 2009г.;
-Решение на Народното Събрание, от 18 септември 2008г., за подкрепа на Пражката Декларация “Европейската съвест и комунизма“/ Сред препоръките на Пражката декларация е и предложението 23 август да бъде обявен за ден за почит към жертвите на нацистките и комунистическите режими/;
-Решение на Народното събрание от 19 ноември 2009г. с което 23 август е определен за ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.
3. Да бъдат предприети ефективни действия за защита на българските потребители от господстващото положение на пазара на руската компания „Лукойл“ и за възстановяване на българската държавност на територията на рафинерията и пристанището ѝ Росенец, а не да бъдат третирани като привилегирован руски анкалав.
4. Българските служби да идентифицират и екстрадират от наша територия всички лица, които провеждат враждебна дейност срещу страната ни и срещу нашите съюзници и съседи.

Уважаеми госпожи и господа,

Всеки един от вас има морален, конституционен и политически дълг да бъде лидер в борбата срещу опитите за реабилитиране или налагане на недемократични методи на управление и срещу хибридната война срещу България. Вашата пасивност е равносилна на престъпно съучастие. Не е случайно, че в Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 3 юли 2009 г. „Ново обединение на разделена Европа“ се казва:
„14. Изисква от правителствата и парламентите на държавите-участнички да гарантират, че всякаква структура на управление или модел на поведение, които възпрепятстват пълната демократизация, или продължават съществуването на тоталитарното управление, или го представят в привлекателен вид, или се стремят към връщането му, или продължават влиянието му в бъдеще, ще бъдат напълно разградени“.

 

Аделина Делийска
3104 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Милен

2019.06.28 | 19:53

16

делчо ПЕДЕРАСА

2018.11.22 | 21:18

15

ОТ КОЙ КАНАЛ ИЗПЪЛЗЯВАТ ТИЯ ПЛЪХОВЕ ?????

!

2018.11.22 | 15:41

14

Браво, Сотиров, това е самата истина, червените диваци вече 29 години бягат от престъпленията си и правят опити за нови, но един ден ще бъдат съдени за тероризъм.

2018.11.22 | 15:35

13

Не се заканяй Богдане. Няма да си първия които сам си изял топките. Поне се опитам да спориш интелигентно--ако не си надрусан

Дядо ти

2018.11.22 | 07:22

7

Делчо, един писател беше казал ; "Когато един народ тръгне да си събува цървулите, никой не може да му ги обуе." Така че, ако демокрацията наистина носи добър живот, никой не може да възкреси комунизма. Хайде сега си помисли за нашата демокрация.

kolxo

2018.11.22 | 13:28

12

На дедо ми уя си. Това не е демокрацуия, а крепостничество. Трябва да ги избесим по стълбовете червените и да затрием всичките им потомци. Тогава ми говори за демокрация. Те заслужават да ги лекуваме със собственото им лекарство.

Индианец

2018.11.22 | 10:48

11

Плачат е аните през социализма.Но бой и е ане не се връща.

Индианец

2018.11.22 | 10:47

10

Плачат е аните през социализма.Но бой и е ане не се връща.

Бивш - - уморен боец

2018.11.21 | 15:39

3

Ех Иване---ех Сотиров каква болна семки те е създала. Вместо да плямпаш глупости да беше написал---колко българи са избити преди 9 - ти септември. Колко и защо са рязани глави и разнасяни на колове. Да ти напомням ли имена. Защо са убити над 20 деца. Малоумнико---народният съд е бил по нареждане на Чърчил и американците. България я има - - - 200 000 млади русначета не целува ли момиче или ония бащи оставили малолетни деца но умирали за българите. 6000 са българите на Шипка. Те ли ни освободиха---простак.??. Простак--какво правят танкове кораби и пехотинци в България. Прозтак---погледни митинги те. Там са деца. Младите мъже ги няма. Вече ги прокудихте.

Богдан Велински

2018.11.22 | 10:19

9

до " бивш уморен борец"
Не се притеснявай бе комуняга. Вие и днес управлявате. Само си сменяте имената. Било СДС, било ГЕРБ, било БСП. Вие комунистите сте управниците на Булгаристан. Напуснали били 2 милиона сега. А защо точно сега? Защото при комунизма не им беше разрешено. ако тога беше разрешено излизането, в България щяхте да останете само вие комунистите.

2018.11.22 | 10:17

8

ха малоумната нация въздиша по онова време, в което ги търпяха да паразитират , крадат и хитруват от 9 до 17 ч.да почиват с безплатни арти и не могат да проумеят, че сега плащаме този 'рахатлък'....дори искат да правят филм за откачалката с тюрбана....

Стига

2018.11.21 | 22:25

6

Този она...т изхвърлен на политическото бунище защо въобще му давате гласност.

Добави коментар

Водещи новини