Българските военни моряци се представиха достойно в международни води (снимки)

  • 20 ноември 2018 10:08

  • 403
  • 0
Българските военни моряци се представиха достойно в международни води (снимки)
© bulphoto

На 9 октомври минен ловец „Цибър” отплава от Пункт за базиране Варна към пристанище Измир, Република Турция и влезе в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2). Екипажът на кораба участва в тренировки в базови условия, във връзка с участието на Втората постоянна противоминна група на НАТО в учението на противоминните сили на Република Турция „Нусрет”.

В морската фаза на учението в района на залив Измир е проведена противоминна операция, като нашия кораб откри, класифицира и неутрализира поставените учебни мини.

 

Едновременно с провеждането на противоминната операция, корабите разиграха ситуация по неутрализиране на асиметрични заплахи от бързоходни лодки и нисколетящи цели, както и отразяване на атаките на въздушен противник от група кораби. На 29-ти октомври групата се отправи към гр. Батуми, Република Грузия. По време на прехода са отработени тактическо маневриране, комуникационни учения, отразяване на атаките на въздушен противник от група кораби, прехвърляне на леки товари на море, размяна на личен състав между корабите за обмяна на опит. В пристанище Батуми се проведоха работни срещи за предстоящото съвместно учение с Бреговата охрана на Грузия от типа „PASSEX”. След Грузия, корабите участваха в българо-румънското притовоминно учение „Посейдон”. В тежки хидрометеорологични условия, корабите излязоха и отработиха различни ситуации за повишаване на оперативната им съвместимост. Минен ловец „Цибър” завърши своето участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО и се завърна в Пункт за базиране Варна.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини