Затворници чистиха речни корита и дерета в Бургас

  • 15 ноември 2018 17:26

  • 782
  • 0
Затворници чистиха речни корита и дерета в Бургас
© pixabay

Опасни участъци от речни корита и дерета в Бургас са почистени с помощта на затворници и на местната пожарна.

Инициативата е на областния управител Вълчо Чолаков, който търси начини за превенция на наводнения, без това да утежнява бюджета. Въпреки липсата на средства, близо 30 000 метра дерета и корита са почистени с помощта на затворници от Бургас - метод, който Вълчо Чолаков прилага откакто е на поста си. На места обаче се налага и влизането на тежка техника, с каквато областната администрация не разполага, съобщава БНР.

"Пожарните разполагат с такава тежка техника, но тя е спечелена по европроекти. Имаше ограничение за ползване на тази техника за определен период от време. Това ограничение вече е отпаднало и в момента за изминалите три седмици сме почистили около 1200 линейни метра дерета, които са едни от най-проблемните в областта", казва Чолаков.

С помощта на бургаската пожарна са почистени участъци в наводнените преди години села, където загинаха и хора - Ливада, Полски извор, Черни връх. Проводимостта на водата в тези места вече е добра, отчита Чолаков. Работи се и в Тръстиково. След това предстои техниката да бъде преместена и в Дебел, община Средец. От държавата са отпуснати 60 000 лева за почистване на река Русокастренска, за което се изготвя проект.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини