Високи доходи, инвестиции, ниска безработица и ниски данъци характеризират Община Стара Загора за 2018 г.

  • 15 ноември 2018 11:12

  • 1686
  • 1
Високи доходи, инвестиции, ниска безработица и ниски данъци характеризират Община Стара Загора за 2018 г.
© Булфото (архив)

"Гражданите на Стара Загора са най-важни. Те имат права и задължения и са данъкоплатци. Затова ние им дължим отчет за свършеното, за да знаят, за какво отиват парите им", каза пред старозагорската общественост кметът Живко Тодоров, по време на отчета си за 2018 година.

"Стремим се общината да не влиза в задължения и да изпълнява ангажиментите си с наличните ресурси. От 2012 г. не сме вдигали данъците, тогава променихме такса смет, която отново остана с най-ниски граници в сравнение с големите градове", подчерта Живко Тодоров.

Той обясни, че е споделил свое мнение относно данъка за МПС и замърсяването, което идва от определени автомобили. "Който замърсява повече въздуха и атмосферата, би трябвало да плаща и по-висок данък. Изповядвам мнението, че във всеки един данък трябва да има заложена философия, смисъл и дух", каза кметът. И бе категоричен, че това е дебат, който трябва да се води в обществото по цивилизован начин, и че целта не е да се събират приходи в бюджета. Намалихме сериозно и цените за асфалтиране на улици и за тротоари. При нас те са едни от най-ниските. Свалихме и цената за осветление с 30 на сто, внедрихме и енергийната ефективност", обясни Живко Тодоров.

Общината провежда консервативна финансова политика при стриктно спазване на бюджетната дисциплина. Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг "ВВВ-" със стабилна перспектива.
"Благодарение на старозагорския бизнес безработицата е рекордно ниска - едва 2,6 на сто, като се запазва и нивото на раждаемостта. Въпреки това учредихме индустриална зона "Загоре" в границите на града, с комуникации, инфраструктура - вода, ток и канализация, с удобен градски транспорт", обясни кметът.

Общината е спечелила сериозни европейски проекти - обновява се за първи път от създаването му парк "Аязмото, централната градска част, пътят, който свързва града с автомагистрала "Тракия".

В града предстои откриването и на първия Център за таланти, защото старозагорските ученици завоюваха през последните години десетки златни медали от световни олимпиади, изтъкна Живко Тодоров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аман от

2018.11.15 | 11:39

1

Пропаганда

Добави коментар

Водещи новини