Мария Габриел: Медийната среда преживява труден преход

  • 14 ноември 2018 17:55

  • 533
  • 0
Мария Габриел: Медийната среда преживява труден преход
© Кадър bTV

Медийната среда преживява труден преход. Затова е важно да повдигнем темата за прозрачността. Комисията много внимателно подбира думите си.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV еврокомисарят Мария Габриел по повод мониторинговия Евродоклад за България и недоволството на премиера Бойко Борисов от фалшивите новини, които съпътстваха документа и протестите.

Властта видя оценката на Брюксел за страната ни като положителна и обективна. Три глави вече са затворени, а по още три се забелязва огромен напредък, като тези точки са близо до завършване.

По думите ѝ комисарите следят какво се случва в България, но дебатът да се говори по конкретни предизвикателства е важен.

„Темата ме интересува. Една от най-големите ми битки е битката с фалшивите новини“, обясни евродепутатът.

Според нея такъв тип новини рушат доверието помежду ни.

„Доброволният подход не дава достатъчно добър резултат“, обясни тя, като допълни, че голяма роля играе езикът на омразата.

„Битката ще продължи, това не е краят на процеса. По отношение на това аз съм сигурна, че няма да спрем дотук“, категорична бе Габриел.

Еврокомисарят коментира и темата за бъдещето на стартиращите компании. Такава среща ще се проведе за първи път в България.

„Това е ясен сигнал, че на Бългалия и на региона се гледа много сериозно като на технологичен хъб в Европа“, обясни тя.

У нас има много добри примери според Габриел, що се отнася до стартъпите.

„Това, което ни липсва, е тези хора да бъдат организирани в една екосистема“, посочи комисарят, като допълни, че  над 1200 са стартъпите в Западните Балкани.

Тя добави, че за последните 10 години от 10 милиона евро инвестициите в сектора са скочили на 283 милиона евро.

 „В този регион имаме невероятни таланти“, заяви Мария Габриел, обявявайки, че това, което ни липсва, е цифров единен пазар.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини