Вдигат санкциите за кметове, които не изпълняват закона (видео+снимки)

  • 12 ноември 2018 12:14

  • 4450
  • 6
Вдигат санкциите за кметове, които не изпълняват закона (видео+снимки)
© Novini.bg

Санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще бъдат завишени. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова след среща на кметовете на малки населени места с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, предаде репортер на Novini.bg

Ще има текстове, които ще гарантират, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде придружен с финансова рамка за следващата година. Ще има и засилен контрол по изпълнението на решенията на Общинския съвет от кмета по отношение на бюджетните сметки на кметствата. Разбрахме се, че е необходимо да има текстове в закона, че кметът има възможност да участва в изпълнението на обекти на неговата територия. Това ще се гарантира с втори подпис при приемането на обектите от кметовете. Бяха ни предоставени много случаи, при които кметовете не изптълняват разпоредбите, заложени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Затова ще завишим санкциите в Закона, обяви Стоянова.

Не би могло да се изисква от изпълнителната власт да се намесва във вземането на решения какви политики да се изпълняват в местната власт. Изпълнителната власт може да осъществява само контрол. Кметовете на общините имат законови задължения, разписани в закона. Там, където не го изпълняват, ще има завишени санкции, за да изпълняват закона такъв, какъвто е, подчерта шефката на бюджетната комисия в парламента.

Към момента няма да стачкуваме. Доволни сме – това, което искахме, го постигнахме, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Трябва да има едно размахване с пръст, защото не можем да задължим кметовете да си вършат работата. Някои неща в закона трябва да се променят, защото в момента, ако кметът не си свърши работата, с нищо не можем да го задължим, посочи Стоянов.

Нямаме политически искания. До този момент в сдружението не сме си позволили да попитаме кметовете кой от коя партия е, уточни той.

Постигнахме договорки за увеличаване на контрола върху кметовете на кметства, както и общините да разпишат финансова рамка за всяко едно кметство. Да поставяме под съмнение Общинския съвет e все едно да поставим под съмнение Конституцията, каза министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Той обясни, че е постигната договорка да бъде повишена отчетността на отделните кметства, без да се отнемат правомощията им.

Финансовата рамка на общините между двете четения на държавния бюджет за догодина не е поставяна като тема днес. Парите остават същите и те са с близо 500 млн. лева от миналата година, уточни финансовият министър.

Той също потвърди, че ще има промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, тъй като в сегашния му вид в него няма достатъчно санкции. Санкциите няма да са сто тояги на голо на мегдана – ще бъдат имуществени и административни, заяви още Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4450 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Пешо

2018.11.13 | 07:37

6

Съсипаха улица Г.Бенковски в с.Лазарово чрез изкоп по дължина,по средата за полагане на тръби за напояване .От тогава само обещания за асфалт .
Нямало пари ,а четем в бюлетина за Бреница и Еница има,асфалтират.Там кметовете са хора на кнежкия кмет, а в Лазарово -не,мразят се и хората страдат.нито една улица не е асфалтирана,най-главната е с дупки...
Пълно безхаберие...

Въййй

2018.11.12 | 15:53

5

Абе ко стана с Тотев ,той не ли е за наказание ,ама нали е наш ,трябва да си го базиме . Симеонов е същата пача ,всички вън ,хубавото е че се започна

Драган

2018.11.12 | 15:53

4

Тия вече отдавна не го дигат и понеже са МАНДАто носители, вдигат каквото могат,от народа си.

2018.11.12 | 15:15

3

Оставка, оставка, оставка!

2018.11.12 | 13:58

2

Оставките бе хрантутници ненаяли се! Търкаляте се вече от преяждане от кражби и некадърност

Някой си

2018.11.12 | 13:17

1

Мента - оставка!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини