Трябва ли да се ореже майчинството?

  • 08 ноември 2018 08:57

  • 1632
  • 2
Трябва ли да се ореже майчинството?
© Pixabay

Бизнесът и работодателските организации продължават да търсят решение за това колко дълго трябва да бъде майчинството. Всичко това отваря и темите за загубата на трудови навици, но и недостига на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които искат да се върнат към работния процес.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има много аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.

"Позицията на БСК не е свързана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се използва годишният отпуск по предназначение - а именно за психическа и физическа почивка от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че докато тече майчинството, да не се натрупва платен годишен отпуск", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Саръиванова.

По думите ѝ ролята на държавата е да осигурява детски градини и ясли за децата.

Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой експерт не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.

"Сегашното законодателство дава възможност на майката 2-рата година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят квалификация - но това е тяхно решение. Законодателството дава гъвкавост", твърди Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе проблема в свои ръце и да започне да прави масово детски градини и ясли, за да улесни до голяма степен своите служители.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1632 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.11.08 | 19:04

2

По въпроса за майчинството думата имат майките!

Безумци

2018.11.08 | 10:06

1

Не Майчинството а Депутатското задължително трябва да се ореже и то до кокал

Добави коментар

Водещи новини