Ромски деца грабят оставената храна на Архангелова задушница (видео)

  • 05 ноември 2018 07:32

  • 4075
  • 7
Ромски деца грабят оставената храна на Архангелова задушница (видео)
© Facebook

Взрив от възмущение в социалните мрежи предизвика любителски клип на ромска орда, която разграбват храната, оставена на гробовете за Архангелова задушниц от близки на покойници. Децата от ромската махала в Самоков се хранят на гробищата от храната, която близките по традиция оставят за покойниците. Случва се всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

„Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи”, коментира жена пред БТВ.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците. Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

„Идват тук, събират си храна, нищо лошо не правят. Те идват за ядене, не идват да бият или да крадат или да чупят”, казва един жител на махалата.

Друг допълва: „Те са малки деца, не можеш да ги контролираш. В тази криза те идват да се наядат, ето за това идват. Те даже с чанти, с чували, събират за една седмица да има да ядат, но имаше полиция”.

Хората от Самоков са категорични – само ромските тартори могат да спрат набезите.Кметът на Самоков отказа да говори пред камера. Заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.Въпреки това децата, дошли да похапнат на гробищата в неделя, избягаха, щом видяха камерата ни.

Мая Йорданова
4075 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
кп

2018.11.08 | 14:57

7

Невежеството води до там, че една езическа традиция се мисли като православна. Оставянето на храна по гробовете е недопустимо от гледна точка на Православието. Храната се раздава за живите, това е вид благотворителен акт от името на починалия, за да му се простят греховете. Затова се казва "Бог да прости"

А да оставиш храна да се развали е грях и кощунство, когато има толкова гладни.

2018.11.05 | 09:29

4
Социалната педерастка мрежичка на соросовите гейчета еднакво вредни и за цигани и за българи! Относно темата...по добре по гробовете отколкото в дома ви,на умрелия нищо не му трябва...езически български народе!
Н

2018.11.05 | 18:24

6

По гробовете един ден годишно .... а през другото време по домовете. А що касае умрелите какво им трябва мисля не си ти човека който трябва да каже. Това си е традиция на Православните Християни и трябва да бъде уважена.

Отговор

2018.11.05 | 13:07

5

По грибове да се оставя храна, е равностойно тя да бъде изхвърляна в кофа за смет!

M. Karadayi cok caliskan

2018.11.05 | 07:59

1
Ами единствено булгаристанецът се кланя на мангосите. В Сърбия и Румъния какво се случи с мангосите та така резко изчезнаха?
Боклуци

2018.11.05 | 09:01

3
Читак рязан, вмирисан фес, що не идеш в Румъния да видиш какво са цигани!
Читател

2018.11.05 | 08:03

2
Прост народ! Оскотрял вмирисан БОКЛУК! Като сте толкова набожни,защо не нахраните някой беден или го облечете? Вместо да хвърляте храната на земята,кой ще ви я изяде-някой пришълец ли?

Добави коментар

Водещи новини