Овладян е пожарът на депото за отпадъци край Русе, операторът ще бъде санкциониран

  • 04 ноември 2018 13:53

  • 474
  • 0
 Овладян е пожарът на депото за отпадъци край Русе, операторът ще бъде санкциониран
© Булфото/архив

Овладян е пожарът на регионалното депо за отпадъци в Русе, който възникна вчера по обяд. Това съобщи кметът на града Пламен Стоилов.

Продължава тлеенето, като огънят се мести под повърхността. Проблемът идва от метана, отделящ се при гниенето на органичните отпадъци, който се възпламенява. Епизодично се появяват и малки огнища, но екипи от огнеборци ги загасят.

Директорът на противопожарната служба комисар Димитър Павлов заяви, че на място са три пожарни, като работата продължава вече цяло денонощие.

Павлов и Стоилов заявиха, че единственият начин за пълното потушаване е запръстяването. По тази причина операторът на депото е привлякъл допълнителна тежка техника.

Кметът заяви, че се надява до края на деня целият проблемен участък да бъде запръстен. Поне още седмица след това теренът ще бъде наблюдаван. Стоилов каза още, че утре ще бъде изпратена комисия на място, която да установи причините за пожара.
Кметът заяви, че операторът на регионалното депо ще бъде санкциониран.

"Негово задължение е да създаде такава организация, че сметището да не гори. Затова даваме общински пари, а той за това е оператор - да си изпълнява задълженията в пълен обем", каза Стоилов.

От екоинспекцията в Русе информираха, че станциите в кв. "Възраждане" и на бул. "България" тази нощ са отчели завишени нива на замърсители във въздуха, но без превишения на нормите.

"Завишения има в показателите на атмосферните замърсители бензен, азотни оксиди, въглероден оксид и фини прахови частици. Такива превишения са характерни за горивни процеси след пожар", обясняват от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

От там заявяват, че ще извършат извънредна проверка на депото идната седмица и ще изискат информация за възникването на инцидента. В зависимост от резултатите ще бъдат предприети и съответните административно-наказателни мерки спрямо оператора.

Последвайте канала на

БТА
474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини