Има ли кой да защити децата от майките им?

  • 02 ноември 2018 09:22

  • 963
  • 3
Има ли кой да защити децата от майките им?
© pixabay

Скандален видеоклип с две пияни жени, които държат и разнасят по улиците на София голо бебе само по памперс рано сутринта предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. В клипа са снимани майката на детето и неговата баба - и двете във видимо нетрезво състояние. Бебето е настанено в болница, където е установено, че не са се грижили добре за него. Резултатите от изследванията му обаче не са тревожни. "Ако минем по жълтите павета покрай Софийския университет до паметника на "Света София", задължително ще срещнем една майка, която използва детето си за производство. В този случай доброто е, че гражданите и институциите са се сработили в желанието си да бъдат в полза на едно невинно същество", коментира психологът Христо Монов, който е бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето в ефира на Bulgaria ON AIR.

По неговите думи детето е спасено, тъй като веднага е настанено в болница, а след това и в център от семеен тип.

Димитър Димитров от института "Отворено общество" коментира, че майките, които раждат преди да навършат 20 годни, са наистина много - за миналата година те са били над 6 хиляди. "Там няма присъствие, няма достъп до публични услуги, няма лекари, няма представители на общината, няма представители на други отдели, които би трябвало да обръщат внимание на тези затворени общности", обясни Димитър Димитров.

Той поясни, че не бива да се етнизира проблема, защото не засяга само хора от ромски произход и допълни, че много от коментарите под видеото във Facebook са били от хора от ромски и турски произход, които са заклеймили поведението на жените.

Христо Монов коментира, че също е против етнизирането на проблема, но при този етнос такива случки се срещат много по-често. "Този етнос е докаран през последните години до това - да бъде крайно изключен от реалния обществен живот. Ние се сещаме за тези хора само когато дойде време за избори", обясни психологът.

Димитър Димитров от института "Отворено общество" обясни, че най-добрата превенция за това, което се е случило и се случва често, е образованието.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
963 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
kolxo

2018.11.02 | 12:58

3
Ние ли ги докарваме до там? Ние ли ги спираме да се ограмотят? Ние ли не им плащаме помощи, само за да се котят? Ние ли мятаме камъни по ушавите, за да няма ред в миризливите им катуни? Ние ли не им осигуряваме работа - общините ги наемат на работа, за която би трябвало да са квалифицирани - носят метли и се подпират на тях? Ние ли не им осигуряваме медицински грижи с нашите осигуровки? Ние ли им пречим да са хора? Ние ли караме да се котят по роднински на по 12 години? Това са паразити. Кажете ми едно нещо, което нямаше да имаме без тях, освен гласове за избори?
!

2018.11.02 | 10:01

2
Никой не докарва циганите до това положение, държавата ги гони да ги връща в училищата, но унтерменшите пак бягат.
!

2018.11.02 | 09:56

1
А сега ние, белите данъкоплатци, ще гледаме детето на малоумната циганка, а тя може да нацвъка още. После не ми обяснявайте, че циганите не са паразити и че не заслужават стерилизация.

Добави коментар

Водещи новини