Семействата с ниски доходи ще ползват пълния размер на данъчното облекчение

  • 01 ноември 2018 16:11

  • 3216
  • 1
Семействата с ниски доходи ще ползват пълния размер на данъчното облекчение
© Novini.bg

Семействата с ниски доходи ще ползват пълния размер на данъчно облекчения за отглеждане на деца. Това решиха окончателно народните представители с гласувани промени от Закона за корпоративното подоходно облагане.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП намаляване с по 500 лева за всяко дете от данъчната основа на работещи родители.

Възможността данъчното облекчение да може да се разпределя между двамата родители, когато доходите им не позволяват те да се приложат от единия родител, ще подпомогне най-вече семействата, които отглеждат деца с увреждания. В момента, ако доходът на майката не е достатъчен, за да се намали данъчната основа с 2000 лева, то и възстановеният данък не може да достигне максималните 200 лева. С новите разпоредби, дори и да се получи по-малко облекчение от 200 лева, разликата до тази сума ще може да я ползва бащата.

Депутатите решиха още от следващата година родителят, който не ползва облекчението за отглеждане на деца, да не се налага да подава отделно декларация за отказ. Декларацията за отказ в момента гарантира, че вторият родител няма да злоупотреби. От догодина проверките в декларациите ще прави Националната агенция за приходите, съобщава БНР.

Искането на левицата за данъчни облекчения за родители изключваше тези, които са на социални помощи. С предложението си социалистите възобновиха  дебатите за отмяна на плоския данък. По време на близо тричасовите спорове социалистите бяха обвинени, че използват темата за политически цели.

Владимир Василев
3216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.01 | 16:28

1
Пак циганите са на кяр.

Добави коментар

Водещи новини