Паркиране в зони - пари за „зелен хайвер”!

  • 01 ноември 2018 12:32

  • 2400
  • 4
Паркиране в зони - пари за „зелен хайвер”!
© булфото/архив/

В Деня на будителите ни събудиха с новината, че платената зелена зона за паркиране в София се разширява и стига до близо 6000 места. Тя ще обхване части от кварталите "Лозенец", "Оборище", "Възраждане" и "Красно село". Практически почти не остана и метър неусвоена инфраструктура за печелене от въздуха от страна на общинския Център за градска мобилност. Къде обаче отиват парите от паркирането, е може би най-дълбоко пазената тайна от години.

Досега от синята и зелената зони в общинското дружество влизаха по близо 30 милиона лева годишно. За какво обаче се разходват тези средства, не е ясно. Защото новопостроени паркинги и гаражи няма. Само се говори за такива и то от години, ама нищо не се прави.

В дружеството работят много служители – около 1000 души, чиито заплати за родните стандарти хич не са лоши. За прибраното покрай тях по ясни причини няма официални сведения, но пък има много свидетелски разкази.

Порочна е практиката общината да се държи като пръв рекетьор и след като няма създадени условия за паркиране, да разчертава общинската инфраструктура и да обявява някаква платена такса за това. Центъра не носи никаква отговорност за това, че не осигурява охрана на автомобилите, спрели в зоната. Може да плащаш за това, но, ако ти разбият колата, пиеш една студена вода, която не чакай да ти даде служител на фирмата.

Двоен аршин се прилага по отношение на обществената собственост. Например – общината ти казва, че тротоара е твой, когато трябва да се чисти от снега и леда. Но те товари да платиш тротоарно право, ако решиш да си разпънеш сергийка, за да си изкарваш прехраната. Така е и с паркирането. Едва ли само чрез глоби, такси и санкции ще се решат многото неясноти с паркирането в София.

Проблемът е многопластов и нееднозначен, засяга всички живеещи в столицата и нейните гости. Затова е важно общината да осветли дейността на тази своя структура максимално. Като начало не е зле да се даде отговор на простички въпроси като тези – защо Сметната палата от години не се допуска да провери за какво се ползват средствата, събрани от гражданите в касичката на ЦГМ?

И защо, след като това дружество извършва търговска дейност, се налага допълнително всяка година да му се наливат още средства от данъците ни, за да съществува? Иначе хората, за които тази тема от бита е наистина важна, ще продължават да си мислят, че парите им за паркиране отиват за „зелен хайвер”... .

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2400 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.11.01 | 14:25

2
Това е цената да си селянин в гетото София който живее в кутийка по 50 кв.м и всяка вечер да бърза да се прибере по рано за да си намери място за паркиране за 20 годишната си таратайка. Няма по големи селяндури от Софиянци особено са концентрирани в Студенски град меката на селянията.
kolxo

2018.11.02 | 12:42

4
Софиянците сме си наред, но столичани като теб превърнаха града ни в село. Мислите си, че като сте стигнали у Софето вече сте голяма работа и е време да си получите уважението. Всички горди собственици на ново строителство сте такива. Продължавате да хвърляте пликове с боклук през прозореца, а иначе сте възпитани. Дългите уикенди ми напомнят за София от детството ми - без селяци!
София мрази селяни

2018.11.01 | 19:38

3
Селянин,стой си в Хаскуу и не идвай тука.За това е такъв мармалад в Сф,защото се напълни скапани нахални селяци.Събота и неделя като си идете да ядете бурканите и да ханраните козите,става много спокойно и тихо,миризливици
Софиянец

2018.11.01 | 13:55

1
Тази структура от години рекетира хората в софия "законно" и прилежно! На всички ни е ясно, че е създадена тая мафиотска структура да жили и цака шофьорите в столицата БЕЗ да е ясно къде отиват тези пари. На ЦГМ ако им бъде позволено да направят така, че да лапнат и цяла София вкл. и най-крайните квартали, ще им е още по-добре. Имах приятел който работи в ЦГМ за кратко, като ми разказа там за какво става въпрос, аз бях потресен!!! Има една група от хора в ЦГМ които изкарват милиони левчета и от там нагоре най-вероятно се ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ ! Това вече са милиарди левове в годините!
Паргинги НЯМА, не се строят и нови. Всичко е за замазване на очите, а ние си плащаме като попове мили Българи. Сега и данъците на колите ни скочиха с 30%, застараховката с 50%, храните, бензина и.............! Да ни е честита криво разбраната демокрация....

Добави коментар

Водещи новини