Номер едно сме по изоставяне на деца

  • 20 февруари 2012 21:23

  • 1037
  • 1
Номер едно сме по изоставяне на деца
©

България е на първо място в Европа в печалната класация по изоставяне на бебета от родителите им. Всяко трето дете, попаднало под грижите на държавата, е до 3-годишна възраст, показва проучване на УНИЦЕФ.

Втора по този негативен показател страна в Централна и Източна Европа е раздираната допреди по-малко от 20 г. от военен конфликт Босна и Херцеговина. Делът на изоставените бебета в социални домове там е два пъти по-малък, отколкото у нас. В съседна Румъния, в която населението не е много по-богато, а ромите не са по-малко, едва 2% от децата в институциите са до 3 г., пише "Труд".

Стряскащата картина се потвърждава от по-новата статистиката на Държавната агенция за закрила на детето. От нея се вижда, че през 2010 и 2011 г. средно по около 2 000 деца са изоставяни от родителите си в най-ранна възраст. В такива случаи последиците за здравословното, емоционално и психическото здраве на детето са дълготрайни, а често уврежданията са непоправими.

Около 1 000 от тези малчугани постъпват в домовете още като пеленачета. Това означава, че 1 от 75 бебета започва живота си под институционалната грижа на държавата. Голяма част от тях остават в домове, докато навършат пълнолетие.

1037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
,,

2012.02.21 | 02:49

1
България винаги е номер 1 в отвратително гадните и гнусни неща..Кофти пасмина сме..

Добави коментар

Водещи новини