Обвиниха шефът на “Напоителни системи” в заплаха и кражба

  • 20 февруари 2012 20:50

  • 1805
  • 0
Обвиниха шефът на “Напоителни системи” в заплаха и кражба
©

Председателят на съвета на директорите на “Напоителни системи” Георги Харизанов е подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело - за кражба на 50 хил. долара.

Преписката за заплахата е образувана от Районната прокуратура в София още през декември 2008 г. Пратена е от Четвърто РПУ по жалба на Деница Цицелкова. Жената се оплакала, че Харизанов я заплашил през 2009 г., когато бил сред организаторите на протест срещу високите данъци на моторите. Цицелкова по онова време участвала в мотофорум като любител на моторите. Оттам започнало и познанството й с Харизанов, което завършва с тъжбата, пише "Труд".

През пролетта на 2010 г. пред Софийския районен съд пострадалата и Харизанов се помиряват. Той се извинява за обидата, а Цицелкова оттегля частната си тъжба и граждански иск. На това основание на 29 април 2010 г. делото е прекратено, става ясно от протокол от заседанието, предоставен на “Труд” от Министерството на земеделието и храните.

През юли 2010 г. обаче е възобновено. Прокурорите преценяват, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление от Харизанов. Според тях с думите си той събудил основателен страх у Цицелкова. Какви точно са заплахите, прокурорите пазят в тайна. Тъй или иначе, пет месеца по-късно, през октомври 2010 г., обвинителният акт срещу Харизанов е внесен в Софийския районен съд. Делото е разпределено на съдия Чавдар Костов. Последното му заседание е било на 24 ноември 2011 г.

Междувременно Харизанов е разследван и за кражбата на 50 000 долара. А от 13 януари 2012 г. е и с обвинение за нея. Парите изчезнали през май 2001 г. от офис на фирма СТОА в София. Бандитите проникнали в помещение, в което се съхранява касата през нощта. Разбили я и прибрали левове и валута. По това време Харизанов работел като търговски агент в частното дружеството. Още тогава разследващите обърнали внимание на неколцина от служителите, сред които бил и самият той, научи “Труд” от запознати с разследването.

Тогава обаче до обвинение не се стига. Разпитан е само като свидетел. А заради липса на открит извършител на престъплението, делото е спряно. Десет години по-късно, на 22 октомври 2010 г., производството е възобновено. “Наблюдаващият прокурор е преценил, че има основание за това”, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Три месеца след повторния старт на разследването Харизанов е обвинен за кражба в особено големи размери. Разследването се води от следовател Мая Велинова под наблюдението на прокурор Явор Димитров.

“Това са изключително стари случаи. И за двата нямам притеснения”, обясни Георги Харизанов. И добави: “В случая с Цицелкова, тя сама оттегли иска си. А второто дело, за което сте разбрали, никога не е било тайна. Нямам обяснение за тази история. Десет години не съм търсен и изведнъж ми се предявява обвинение.”

На въпрос открива ли връзка между възобновяването на делото и поста, който заема, Харизанов отговори: “Не искам да изкарвам следователи и прокурори като част от някаква схема, без да съм 100% сигурен.”.

1805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини