Боршош си сглобява частно НДК в различни части на София

  • 18 октомври 2018 14:47

  • 2907
  • 0
Боршош си сглобява частно НДК в различни части на София
© Булфото (архив)

Месец преди Софийски градски съд да опита за трети път да даде ход на делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош, самият Боршош се опитва да сглоби частно НДК на различни локации в столицата.

Месеци след като закри част от издателските си проекти, екс-шефът на НДК откри две големи заведения с арт-уклон, при това - на атрактивни локации в центъра на града и в рамките на няколко седмици. Припомняме, Боршош и бившият председател на Съвета на директорите в НДК Валентин Кръстев са обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери, безстопанственост и сключване на 15 неизгодни сделки. Според прокуратурата двамата са изразходвали над 3,4 милиона от отпуснатите пари за ремонта на НДК не по предназначение.

Въпреки това Боршош не се притеснява от изхода на делото, а с размах инвестира в откриването на арт-пространства. Така например, срещу популярното заведение By the way, той отваря “Книгата/The book” - кафене, което копира концепцията на “Перото” в НДК. Литературният клуб бе открит през 2015-а, по времето, в което Боршош управляваше НДК. Според запознати обаче, идеята за клуба се е родила години по-рано. Паралелно с клонинга на “Перото”, Мирослав Боршош откри още един обект - “Кино Култура” в “Сан Стефано Плаза”. Концепцията е локацията да стане дом на независими кинопроекти, арт събития, но в същото време да работи и като кафене. Жители в района на “Сан Стефано” вече алармираха, че заведението дни наред дразни с шумна музика, дори в диапазона между 14 и 16, съобщава Topnovini.

До момента не е ясно на каква сума възлиза инвестицията на Мирослав Боршош, има ли партньори и с какви средства стартира бизнесът. Запознати твърдят, че концепцията за подобен род заведения изисква сериозни и постоянни инвестиции - не само за интериор, техника и персонал, но и за поддържането на добра програма. Справка в Търговския регистър показва, че от дузината фирми, на които бишвият НДК-шеф е собственик, вероятно “Спокоен ден” ЕООД  ще управлява заведенията. По непотвърдена информация, Боршош е в преговори и за откриването на трето заведение, в близост до “София прес” на ул. “Славянска”.

Спокойни ли ще са дните на Боршош като културен мениджър на частни дружества - предстои да разберем. Софийски градски съд ще се опита за трети път да даде ход на делото срещу него на 12 ноември. Дотогава адвокатите на Боршош - Ина Лулчева и Даниела Доковска, трябва да освободят графика си (тъй като последното отлагане на делото е заради претовареността и на двете), а Валентин Кръстев също трябва да намери кой да го представлява в съда.

Novini.bg
2907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини