Ирина Бокова: Народ, който не познава себе си, е по-склонен да проявява екстремизъм

  • 20 февруари 2012 13:42

  • 766
  • 0
Ирина Бокова: Народ, който не познава себе си, е по-склонен да проявява екстремизъм
©

Значението на нематериалното наследство напоследък става все по-голямо.

Това каза пред журналисти генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова след откриването на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа в София.

"Виждаме, че в глобализиращия се свят въпросът за идентичността на народите, на отделните общности – това е натискът, който изпитват всички от униформизация на културата, е много голям. Затова ЮНЕСКО си поставя като една от основните задачи да запазва това културно многообразие, да запазва традицията, да я предава. Един народ, една общност, която не познава себе си, не знае своята идентичност, е не просто бедна духовно, а много по-склонна да проявява екстремизъм, да участва в някакви конфликти, в някаква враждебност. Това дава на хората стабилност и увереност в себе си", посочи тя.

Според нея е много важно този център да има собствена програма. "Предполагам, че това ще бъде изпълнение на някои от основните моменти на конвенцията – създаване на инвентар, анализ на съществуващи традиции, създаване на капацитет за тяхното опазване, предаване на опит, на добри практики. Аз мисля, че в района на Югоизточна Европа също е много важно да се видят съвместните влияния, общите традиции, това, което би могло да сближи народите тук и може да служи като мост за по-голямо разбирателство", каза Ирина Бокова.

По думите й,  ролята на този център е много голяма. "България е много добре поставена, тъй като ние тук имаме стара традиция. Има много експерти, които работят в тази област, затова силно се надявам, че този център ще бъде от нашите основни опори на ЮНЕСКО", добави тя.

Центърът има възможност да работи не само в региона, но и в контакт с останалите центрове, да обменя специалисти и опит, да участва в глобални програми.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини