Одобрена е ревизираната Конвенция на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция

  • 17 октомври 2018 12:41

  • 630
  • 0
Одобрена е ревизираната Конвенция на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция
© Novini.bg

Правителството одобри ревизираната Конвенция на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция. Началото на подписването на документа е поставено на 30 януари 2017 г. в Ротердам и от тогава вече 20 държави са подписали, а пет и ратифицирали новия текст.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ревизираната конвенция на Съвета на Европа е в сила от 1 октомври 2017 г. Някои от основните промени, които целят по-голяма гъвкавост за копродуцентите са, че максималните и минималните участия в многостранна копродукция стават съответно 80% вместо 70% , и 5% вместо 10%.

В двустранна копродукция минималното участие става 10% вместо 20%, а максималното- 90% вместо 80%.

Друга важна промяна е отварянето на новата Конвенция за подпис и ратификация от страни извън Европа. Така в бъдеще всяка страна по Конвенцията ще може да получава официален статус на копродукция със страна извън Европа, която също е участник в Конвенцията без да се налага двете страни да имат помежду си двустранен договор.

България е участвала на всички етапи от работата по промяна на документа, като е била представена от експерти от НФЦ и е одобрила окончателния вариант, който е предложен за подписване.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
630 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини