Река Дунав достигна критично ниски нива

  • 16 октомври 2018 13:34

  • 1917
  • 0
Река Дунав достигна критично ниски нива
© Булфото (архив)

Река Дунав достигна критично ниски нива по цялото си поречие и на места корабоплаването е спряло. В български води при Свищов има заседнал кораб вече от 3 седмици и екипажът му бедства. Заради ниското ниво круизни кораби са блокирани в Унгария, Австрия и Германия, информира БНТ.

Нивото на Дунав по целия корабоплавателен път критично се понижава и прогнозата е да продължава да пада. Притоците в Горен Дунав също са маловодни, от 3 месеца не е имало валежи, няма и прогноза за дъжд и ситуацията с всеки изминал ден се усложнява. В българския участък има 16 прага.

Русенска компания е прекратила екскурзиите на пасажерите си заради невъзможност плавателните съдове да се придвижват, а пътниците ще трябва да бъдат компенсирани за провалените круизи.

Търговските кораби също трудно се придвижват. До заседналия при Свищов кораб може да се стигне само с лодка, за да се доставят провизии на екипажа. Заради ниското ниво само една от русенските търговски компании е правила ремонти на два от корабите си. Бави се превозването и на товарите.

Според специалистите една от причините за маловодието, което периодично се наблюдава през последните 40 години, се дължи на икономическата дейност в района на реката.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1917 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини