Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за 2019-а

  • 15 октомври 2018 19:22

  • 1913
  • 1
Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за 2019-а
©

Заседанието на НОИ завърши с приемане на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2019-та година. Предвижда се увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж от 1.1 на 1.2%, но няма да има бъдещо увеличение, въпреки че в Кодекса за социално осигуряване е заложено достигането на 1.5 процента.

Без промяна през следващата година остава и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете – 380 лева. Според социалния министър причина за това е и състоянието на трудовия пазар, което налага стимулиране на жените да се връщат по-рано на работа.

Увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж беше заложено в пенсионната реформа, разработена през 2015-та година, и се смята за най-справедливия начин за нарастване на пенсиите у нас. След като управляващите обявиха, че няма да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии, и заложиха второ ограничение за високите пенсии чрез отпадане на последните три години преди 2000-та от формулата за изчисляване на пенсиите, днес стана ясно и новото намерение за недопускане на твърде голяма разлика между старите и новите пенсии – чрез замразяване на процента на тежестта.

Според социалния министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  разликата в размера на новите и старите пенсии в полза на новите би се дължала освен на тежестта на осигурителните години, и на голямото нарастване на средния осигурителен доход. По отношение на отпадането на трите най-добри години преди 1997-ма година, което влиза в сила от догодина, Петков посочи, че ще е благоприятно за над 50% от новите пенсионери, а за заложеното в последния момент отпадане на трите години преди 2000-та, според него е вероятно да се отрази добре на още повече от тези пенсионери.

Колкото до майчинството за втората година и минималното обезщетение за безработица, които остават същите, аргументите на държавата са свързани с недостига на работна ръка и нуждата майките да се връщат по-бързо на работа.

Одобреният днес проектобюджет на държавното обществено осигуряване трябва да бъде обсъден от Тристранния и от Министерския съвет, за да влезе за гласуване в парламента.

Мая Йорданова
1913 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.10.16 | 07:02

1
този идиот кого лъжи.след 2000г всички работници са осигоряване от рабодателите на мин заплати,изключая депутатите и администрацията с която печелят изборите.вдига пенсиите с 3 пр ,а максималната с 30%

Добави коментар

Водещи новини